OVO AMIŠI ŽELE DA SAKRIJU OD SVETA: Sklapaju brakove među rođacima, odaju se alkoholu...ALI TO NIJE SVE!
Amiši, Foto: Pixabay

mračne tajne

OVO AMIŠI ŽELE DA SAKRIJU OD SVETA: Sklapaju brakove među rođacima, odaju se alkoholu...ALI TO NIJE SVE!

Unutar ove zajednice dešavaju se užasne stvari

Objavljeno:

Amiši možda na prvi pogled deluju kao miroljubivazajednica, ali imaju i brojne tajne.

Brakovi među rođacima

Genetska raznolikost spas je ljudske vrste, a nedostatak iste nas može uništiti. Amiša ima više od 200.000 u SAD-u i svi su potomci istih 200 osnivača amiške zajednice. Uzevši u obzir te brojke, nije ni čudo da su svi Amiši u nekom srodstvu, pa makar i nešto daljem. Zbog toga amiška zajednica ima veći broj genetskih poremećaja nego ostatak stanovništva. Oni, pak, veruju da su svi ti poremećaji volja Božja i odbijaju sprovoditi genetske testove koji bi mogli sprečiti nastanak svih tih poremećaja.

Rumspringa

Usprkos svojim tradicionalnim vrednostima i begu od moderne tehnologije, pre službenog ulaska u amišku crkvu omogućuju svojim mladićima i devojkama da od svoje 16 godine žive bez roditeljskog nadzora. Tinejdžeri kao tinejdžeri, okrenu sr alkoholu, drogama i seksu. Rumspringa može trajati godinama, a najzanimljivije je da se oko 80% tinejdžera vrati u zajednicu gde postaju punopravni Amiši.

Zagađenje

Kočije i plugovi s konjima izgledaju kao idealna ljudska zajednica, barem kad je reč o zaštiti okoline, ali stvarnost i nije baš takva. Lokalne vlasti jednom prilikom su poslale inspekciju da provere zagađenje lokalnih vodotoka zbog korištenja životinjskog đubriva. Iznenadilo ih je kad su nalazi pokazali da 85% poljoprivrednika ima neki oblik prekršaja.

Alkoholizam

Velike zabave nisu rezervirane samo za rumspringu već ih organiziraju i unutar zajednice. Pre nekoliko godina je čak i policija morala intervensati. Tom prilikom u Ohaju uhapšeno je više od 70 osoba, a dvoje ljudi završilo je na hitnoj zbog trovanja alkoholom.

Zlostavljanje

Ne priznaju američke zakone i u principu ne ometaju druge ljude u njihovim životima. Zbog toga ih vlasti često ignoriraju, ali to znači i da vlasti ne znaju za zločine koji se događaju unutar zajednice. Zlostavljanje dece ili seksualno zlostavljanje predstavljaju jednu takvu vrstu zločina. Počinitelji se najčešće moraju samo pokajati i sve im je oprošteno. Nikad neće morati suočiti se sa sekularnom pravdom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Express.hr )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.