STIŽE NAM PLAVI I KRVAVI SUPERMESEC: Ovaj ASTRONOMSKI SPEKTAKL se poslednji put desio pre 36 GODINA
Foto: pixabay

neverovatno

STIŽE NAM PLAVI I KRVAVI SUPERMESEC: Ovaj ASTRONOMSKI SPEKTAKL se poslednji put desio pre 36 GODINA

31. januara će se spojiti tri neobične lunarne pojave, supermesec, plavi Mesec i potpuno pomračenje Meseca

Objavljeno: 13:17h

Redak astronomski događaj - 'superkrvavi plavi Mesec' - moći će se nakon 36 godina videti s nekih delova Zemlje za dva dana.

Događaj izaziva veliko uzbuđenje jer će 31. januara spojiti tri neobične lunarne pojave, supermesec, plavi Mesec i potpuno pomračenje Meseca.

Nažalost, Evropa nije među mestima s kojih će ovaj redak događaj biti vidljiv. U njemu će uživati stanovnici u Severnoj Americi, Aziji, na Bliskom istoku, u Rusiji i Australiji.

"To je retki astronomski triplet", rekao je Keli Beati, urednik časopisa "Sky and Telescope". Plavi Mesec je drugi puni mesec u jednom kalendarskom. Pojava se tipično javlja svake dve godine i osam meseci. Supermesec se javlja kada je Mesec najbliži Zemlji u svojoj orbiti. U toj tački, nazvanoj perigej, Mesec izgleda 14 posto veći i 30 posto sjajniji. Te dve pojave nisu toliko retke, ali u kombinaciji s istovremenim pomračenjem Meseca nije ih bilo 36 godina.

Tokom pomračenja Mesec će kliznuti u Zemljinu senu i beli disk postupno pretvoriti u narandžasti ili crveni. Tako će 'plavi' Mesec postati 'krvav'.

Poravnanje Sunca, Meseca i Zemlje trajaće sat i 16 minuta. U zapadnom delu SAD-a i Kanade biće vidljivo pre zore, a na Bliskom istoku, u istočnoj Rusiji, u Australiji i na Novom Zelandu uveče, kad Mesec izlazi. Suprotno od pomračenja Sunca, Mesečevo se može sigurno promatrati golim okom

.

"Bilo je mnogih supermeseca i pomračenja Meseca, ali retko je da se to dogodi za vreme Plavog meseca", kaže profesor fizike i astronomije na univerzitetu u Dejtona Biču.

"Poravnanje ta tri ciklusa, to je čudo koje treba pogledati", rekao je.

To se poslednji put dogodilo 30. decembra 1982. i tada bilo vidljivo u Evropi, Africi i zapadnoj Aziji.

Bonus video:

OVO JE RAJ NA ZEMLJI! Iz kreveta u bazen, iz bazena na terasu!

(Espreso.co.rs/jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.