ČUDO OD DOKTORA! Svi pacijenti ovog hiruga gledaju čudno dok ne shvate koliko je GENIJALAN I HRABAR (FOTO)
Foto: Print Screen Youtube

HIRURG ZA PRIMER

ČUDO OD DOKTORA! Svi pacijenti ovog hiruga gledaju čudno dok ne shvate koliko je GENIJALAN I HRABAR (FOTO)

Tridesetšestogodišnji Marko Dolfin ostao je paralizovan posle nesreće koju je doživeo na putu ka poslu. On je po profesiji hirurg, a i posle velike tragedije koja mu se dogodila nastavio je da operiše pacijente.

Objavljeno:

- Svaki put kad uđem u operacionu salu i pacijenti shvate da ću ih ja operisati imaju neobičan pogled. Ne znam da li je to zbog anestezije ili zato jer su me videli da dolazim u invalidskim kolicima - ispričao je Marko Dolfin (36) za Koriere Dela Sera.

Ovaj ortopedski hirurg već šest godina živi u invalidskim kolicima i radi u torinskoj bolnici San Đovani. Ostao je paralizovan posle saobraćajne nesreće na motociklu i dok se i za neke najmanje stvari danas mora oslanjati na pomoć drugih, za ovog 36-godišnjeg lekara u operacionoj sali je sve kao i uvek.

Mirnih ruku stoji nad pacijentima uz pomoć egzoskeleta koji je dizajniran posebno za njega.

- Ovo su invalidska kolica koja se mogu postaviti u vertikalni položaj. Upravljam njima preko daljinskog i omogućavaju mi da radim posao koji sam odabrao - ispričao je hirurg koji dolazi iz lekarske porodice.

Otac i sestra su mu ginekolozi, a majka pedijatar.

Žurio u bolnicu da pomogne kolegi

U kolicima je završio nakon što je motociklom žurio u bolnicu kako bi pomogao kolegi. Nesreća se dogodila samo dve nedelje pošto je završio specijalizaciju. Sudario se na oko 300 metara od bolnice u koju je toga dana stigao kao pacijent.

Odmah posle operacije znao je šta se dogodilo jer nije osećao noge, iako su ga kolege želele poštedeti bolne istine.

- Bio sam skrhan, kao i svi. Razmišljao sam o svemu što neću moći raditi, poput posla. Međutim, posle nekoliko meseci rehabilitacije vratio sam se na posao - rekao je Dolfin i dodao da je i dalje radio sve zahvate koji zahtevaju da hirurg ostane na nogama.

Krajem 2012. je dobio svoja prva vertikalna invalidska kolica.

Bavi se plivanjem i želi medalju na sledećim Paraolimpijskim igrama

- Pacijentima i njihovim porodicama to je u početku čudno, ali kad razgovor krene prema medicinskim pitanjima, moje zdravlje pada u drugi plan - kaže Dolfin koji se u isto vreme bavi i plivanjem, a prošle godine je učestvovao na Paraolimpijskim igrama u Riju gde je ostao bez medalje, što planira da popravi na narednim Igrama.

(Espres.rs/dnevno.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.