MESECIMA JE ŽIVEO U NAJVEĆIM MUKAMA, lekari nisu znali šta mu je!
Foto: Pixabay

strašno

MESECIMA JE ŽIVEO U NAJVEĆIM MUKAMA, lekari nisu znali šta mu je!

Doktori su ga već bili otpisali

Objavljeno:

Kim Pejs je za 6 meseci izgubio 30 kilograma, lekari nisu znali šta mu je, trpeo je užasne bolove, a svaki pokret usta bio mu je pakao.

- Mislio sam da ću umreti. Svaki put kad bih otvorio usta, doživeo bih neverovatan bol na levoj strani lica. Nisam mogao da jedem, da perem zube, svaki dodir je pokretao talase neizdrživog bola. Kao elektrošokovi - priča Kim.

Analgetici, pa čak i morfijum, davali su mu olakšanje tek nakratko. Pejs je prvo uzeo bolovanje, a onda je dao otkaz na radnom mestu finansijskog konsultanta banke, kad je napunio 59 godina. Prvu polovinu 2012. godine obilazio je razne specijaliste u Pensilvaniji, moleći ih za pomoć. Oni se nikako nisu mogli složiti oko mogućeg uzroka nesnošljivog bola.

Neki su smatrali da je bol nuspojava lekova koje je uzimao, drugi su sumnjali na migrene, treći na probleme sa zubima, pa čak i psihičku bolest, zavisnost o analgeticima...

Čak i nakon što je jedan od mlađih lekara pronašao ono što se ispostavilo kao tačna dijagnoza, bilo je neslaganja među specijalistima o tome kako ga lečiti. Njegova žena i medicinska sestra Kerol kaže da su ih, zato što su postavljali puno pitanja oko bolesti i lečenja, doktori strpali u fioku kao "težak slučaj", vrstu pacijenata koju lekari izbegavaju. Pejs je te godine rekao ženi da "misli da će umreti", a ona je u očaju potražila pomoć uglednog specijaliste u Baltimoru.

- Pogledala sam ga i pomislila "on će zaista umreti, užasno je mršav i ima sivu boju lica", a lekari su ga otpisali. Odlučila sam da ću kao medicinska sestra napokon pronaći odgovarajuću pomoć - rekla je Kerol.

Ovo je donelo rezultate - tri nedelje kasnije Pejs je išao na korektivnu operaciju zbog retkog stanja koje uzrokuje bol tako intenzivan da je doktori nazivaju "užasavajućom".

- Znao sam da je bol stvaran i osećao sam da je moj život u pitanju. Samo sam želeo da dokažem svima da ne glumim i da mi zaista treba pomoć - rekao je Pejs.

Njegovi simptomi su započeli početkom 2012., povremenim osećajem žarenja na levoj strani lica i niz grlo. Bol je ubrzo postao intenzivniji.

Do kraja maja razvio je novi simptom, trzanje lica, a bol se pogoršao, pogotovo kad bi žvakao.

Uskrs je proveo ležeči na kauču, odričući se poslastica iz straha da će ga previše boleti. Izgledao je tako slabo da ga je supruga odvela u hitnu pomoć, gde su mu ustanovili "sindrom gorućih usta", za koji nema konkretnog leka. Dve nedelje posle, kolabirao je na poslu i završio u hitnoj zbog teških bolova u grudima. Nekoliko dana kasnije, zbog jakih bolova u stomaku, dobio je diganozu upalne bolesti žučne kese. Operisana mu je žuč, koja je prestala da funkcioniše. Bol u licu se promenio iz žarenja u niz električnih šokova.

Pošto ništa konkretno nije pronađeno kao uzrok, jednostavnije ga je bilo proglasiti ludim. Uskoro više ništa nije mogao da jede, osim pasirane čorbe koju bi mu supruga stavljala u usta.

Izgledalo je da mu nema spasa, kad je jednog dana supruga Kerol na času joge opisivala njegove simptome članicama grupe, a jedna žena je rekla da je slične imala njena majka - kojoj je ustanovljeno stanje Neuralgija trigeminusa, specifična po grču mišića usled bolova - vrsta nespecifičnog bola koji utiče na peti, kranijalni ili trigeminalni živac. Može ga uzrokovati pritisak krvnog suda na živac, povreda tokom operacije sinusa, javlja se kod multiple skleroze, određenih tumora... Bolest je dvostruko češća kod žena, kao i kod ljudi starijih od 50 godina.

- Intenzitet boli može vas psihički i fizički uništiti, zbog čega se ovaj poremećaj ponekad naziva i "bolest samoubistva - piše američki Nacionalni institut za neurološke poremećaje.

Neurolog sa Johns Hopkinsa napokon je potvrdio dijagnozu i potvrdio Pejsu da nije lud. Operacija koja je izvedena u avgustu 2012. bila je komplikovanija nego su lekari mislili, a otkriveno je da dve arterije pritikaju bolni živac koji je na sebi imao brojne ožiljke.

Pejs je nekad bio aktivan sportista, pa doktori smatraju kako su brojni potresi mozga koje je tada zadobio mogući uzrok poremećaja. On danas živi bez bola, a kaže da svoj život duguje lekaru Majklu Limu, koji ga je napokon oslobodio bola.

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.