SVI SMO ČULI ZA NAPOLEONOV KOMPLEKS: A, da li znate koliko je francuski car i italijanski kralj zapravo bio visok?
Foto: Printscreen

iznenadićete se

SVI SMO ČULI ZA NAPOLEONOV KOMPLEKS: A, da li znate koliko je francuski car i italijanski kralj zapravo bio visok?

Kako tvrde istoričari, prosečna visina muškaraca u Francuskoj na prelazu s XVIII na XIX vek bila je 165 centimetara

Objavljeno:

Svi smo čuli za Napoleonov kompleks, koji se pripisuje nekim niskim ljudima. Međutim, znate li da francuski vladar po kom je ovo stanje dobilo ime nije bio nizak?

Napoleon I, general u Francuskoj revoluciji, prvi konzul Francuske Republike, car Francuske i kralj Italije, pamti se kao veoma nizak. Međutim, po nekim izvorima, on je bio visok oko 168 centimetara.

S današnje tačke gledišta, mnogi će pomisliti da i ovaj podatak ipak, ukazuje na to da je Napoleon bio prilično nizak. To, takođe, nije istina. Kako tvrde istoričari, prosečna visina muškaraca u Francuskoj na prelazu s XVIII na XIX vek bila je 165 centimetara, što znači da je Napoleon, štaviše, bio visok!

Kako je zavladalo mišljenje da je Napoleon bio izrazito niskog rasta? Veruje se da to potiče od činjenice da je francuski vladar uvek bio okružen ličnom gardom koju su činili izuzetno visoki i krupni muškarci. Gde god bi Napoleon pošao, bio je niži od svih koji su činili njegovu pratnju, pa ga je francuski narod upamtio kao "malog kaplara" - najpre je to bio znak simpatije, a kasnije uvreda za generala.

Iako on, dakle, nije bio naročito niskog rasta, po njemu je nazvano psihološko stanje karakteristično za niske ljude koji su veoma agresivni i imaju potrebu da budu dominantni nad višima od sebe.

(Espreso.co.rs / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.