ELEKTRIČNA ENERGIJA ZA CEO SVET bila bi dostupna samo uz pomoć JEDNE VETROELEKTRANE u okeanu!
Foto: Pixabay.com

novo istraživanje

ELEKTRIČNA ENERGIJA ZA CEO SVET bila bi dostupna samo uz pomoć JEDNE VETROELEKTRANE u okeanu!

Belgija i Španija trideset posto ukupne proizvodnje električne energije dobijaju iz energije vetra

Objavljeno:

Naučnici su u najnovijoj studiji otkrili da bi ogromno postrojenje s vetroelektranama koje bi bilo smešteno na severu Atlantskog okeana moglo proizvoditi dovoljno električne energije za čitav svet.

Rezultati ove studije su objavljeni u časopisu Proceeding of the Nationial Academy of Sciences.

Eolski parkovi su velika postrojenja za dobijanje struje iz energije vetra.

Smešteni u moru mogli bi proizvoditi više obnovljive energije od onih postavljenih na kopnu, a vrlo verovatno bi proizvodili sasvim dovoljnu količinu za snabdevanje celog sveta energijom.

U kalifornijskom Palm Springsu se na jednoj poljani okreću krila 3700 vetrenjača koje proizvode električnu energiju za obližnji Las Vegas. One rade na pustinjski vetar, a grad se nalazi usred pustinje Nevade.

Ne treba zaboraviti ni da Belgija i Španija trideset posto ukupne proizvodnje električne energije dobijaju iz energije vetra.

foto: Pixabay.com

Snažniji vetar koji duva na otvorenom moru može proizvesti pet puta više energije od vetroturbina postavljenih na kopnu.

Iako trenutno na otvorenom moru ne postoji ni jedan eolski park, rezultati studije upućuju na to da bi se isplatilo izučavanje ove tehnologije, čak i kad bi se radilo o različitoj produktivnosti takvih parkova, ovisno o izmeni godišnjih doba.

Studija se temelji na informatičkim modelima kojima se produktivnost velikih eolskih parkova u Kanzasu upoređuje s imaginarnim eolskim parkovima koji bi se postavili nasred okeana.

Takva elektrana trebala bi biti velika otprilike kao Indija.

U nekim bi područjima, naročito na severnom Atlantiku, eolski parkovi mogli biti puno produktivniji od onih na kopnu jer bi otpor zakrivljenih lopatica vetrenjača na vetru bio veći nego kod onih na kopnu.

Uz to bi eolski parkovi na okeanima mogli "hvatati" energiju iz atmosfere.

"Divovski okeanski eolski parkovi mogli bi velikim delom koristiti vetar iz atmosfere, za razliku od onih na zemlji koji su ograničeni vetrom koji duva u nižim delovima", rekla je koautorka istraživanja Anna Possner.

(Espreso.co.rs / 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.