LILIT JE BILA PRVA ADAMOVA ŽENA, A NE EVA: Zbog onog što je uradila, PRETVORENA JE U KRILATOG DEMONA!
Foto: Wikipedia

nema jednakosti?

LILIT JE BILA PRVA ADAMOVA ŽENA, A NE EVA: Zbog onog što je uradila, PRETVORENA JE U KRILATOG DEMONA!

Kroz istoriju, religije su ustanovile da nije bilo jednakosti između muških i ženskih religioznih ličnosti

Objavljeno:

Svima je poznata priča o stvaranju sveta i čovečanstva, gde se tvrdi da je čovek napravljen po liku Boga i gde je shvativši da će čovek biti usamljen uzeo Adamovo rebro i stvorio Evu. Međutim sugeriše se da je jedan deo te priče izostavljen iz Biblije, gde se tvrdi da je prva žena bila Lilit, ne Eva.

Prema toj priči koja je izostavlljena Lilit je bila prva žena na svetu koju je Bog stvorio u isto vreme kada i Adama. Kasnije je proterana i odbačena od Boga kada se ustanovilo da je snažnija i inteligentnija od Adama i da neće slušati njegove naredbe. Prema Bibliji , njeno ponašanje je bilo nasuprot crkvenih shvatanja i tradicije, jer je po njima morala slušati i poštovati muškarca i biti na nižem nivou od njega.

Tradicionalna Biblija je prošla kroz mnogo religioznih "filtera" da bi se osiguralo da se izgube neki njeni najbitniji delovi. Međutim, postoji deo koji sugeriše da je Bog ipak napravio u isto vreme i muškarca i ženu, umesto učenja da je Eva nastala od Adamovog rebra.

DOKAZ DA SU MUŠKARAC I ŽENA NASTALI U ISTO VREME

Originalni tekst iz Biblije Porekla Kralja Džejmsa 1:27 kaže:

I Bog je stvorio čoveka po svojoj slici, po slici Boga stvorio je njega; muškarca i ženu, on ih je stvorio."

Ovo nas navodi da poverujemo da su i muškarac i žena stvoreni u isto vreme. Smatra se da je ovo najjasniji dokaz da su stvoreni istovremeno i može biti dokaz za Lilitino postojanje.

Lilit je stvorena jednaka Adamu. Dok bi imala različite reproduktivne organe u telu, govoreći uopšteno oboje su imali podjednaku snagu i karakter.

Ali gde je Lilit otišla?

Katolička crkva je cenzurisala apokriptični tekst. Lilit je bila žena čvrstog karaktera, inteligentna i izgleda superiornija od Adama. Međutim, Adam je imao dominantniji karakter i seksualni apetit. U intimi, Lilit je zahtevala da Adam bude na njoj, ali i da ona može biti na njemu, ali Adam je to odbio. Smatra se da je iz ovoga proizišao konflikt i da su zato ovo dvoje i razdvojeni i da je zato Bog proterao Lilit.

Sugeriše se da je ona pravo iz Adamovih ruku nakon toga potrčala u zagrljaj đvola.

Lilit je ostavila Adama i otišla Samuelu, jednom od demona i da mu je rodila dete. Kaže se da je onda izgovorila ime Boga i da ju je Bog prokleo.

Lilit je pretvorena u demona kada ju je Bog prokleo uzimanjem mogućnosti njenog začeća. Kada je Bog shvatio da je Adam ostao ponovo sam na svetu odlučio je da mu stvori partnerku. Ovog puta ju je napravio od Adamovog rebra, kako bi se osigurao da će ova partnerka biti poslušna.

Eva je bila Adamova druga žena. Prema Bibliji Adam i Eva su živeli skladno sve dok nisu oboje izbačeni iz raja.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.