DOBRODOŠLI U STALJINOV PRSTEN SMRTI! Ovo je najhladnije naseljeno mesto na svetu, rekord je -71°C!
Foto: Printscreen/Instagram/jonatthansilvaa

horor na zemlji

DOBRODOŠLI U STALJINOV PRSTEN SMRTI! Ovo je najhladnije naseljeno mesto na svetu, rekord je -71°C!

Sneg traje 213 dana u godini, reka je zaleđena od septembra do maja, a škole se ne zatvaraju sve dok temperature ne padnu ispod -52 stepena Celzijusa. Dobrodošli u ruski Ojmjakon...

Objavljeno:

Ironično, Ojmjakon u prevodu znači "voda koja se ne smrzava", zbog obližnjih toplih izvora, no ovaj ruski gradić daleko je od ugodne topline.

Najhladnije je naseljeno mjesto na svetu, smešteno svega 3 stepen od severnog pola, a poznato je i pod nazivom "Staljinov prsten smrti". Broji oko 500 stanovnika, a nalazi se u Jakutskoj u Rusiji, u dalekoistočnom delu Sibira.

Najniža izmerena temperatura iznosila je -71 stepen Celzijusa na spomeniku u Ojmjakonu, a na meterološkoj stanici Tomtor najniža temperatura bila je -68 stepeni 1933. U svakom slučaju, grad je rekorder po najnižoj temperaturi naseljenog mesta.

Na svega tri stepena od polarnog kruga i prosekom temperatura od -15,5 stepena ovaj grad izgleda poput zamrznute bajke. No život nije bajka za njegove stanovnike.

When its too cold .. #penguin #Siberia #oymyakon #Russia

A post shared by CT Sulianah (@ctsulianah23) on

Većinom se bave uzgajanjem sobova i divljih konja te ribolovom na reci Indigirki. Konji su izgledom slični ponijima, ali imaju dužu dlaku kako bi se zaštitili od hladnoće.

Reka je zaleđena od septembra do maja, pa uzgoj žitarica, voća i povrća nije moguć.

Uprkos tome, stanovništvo nije pothranjeno, piše Daily Mail jer mleko njihovih životinja zadovoljava ljudske potrebe za mikronutrijentima.

Ovi žitelji su izuzetno otporni, a njihove škole zatvaraju se samo ako temperatura padne ispod -52 stepena Celzijusa.

Zimi dan traje svega 3 sata dok leti može potrajati i 21 sat. U Ojmjakonu nema hotela, ali nekoliko porodica rado će ugostiti posetitelje preko noći. Ovaj gradić voli turiste, a njihov gradonačelnik svakom od njih pokloni sertifikat kojim im čestita što su posetili Pol hladnoće.

Uprkos nemilosrdnim prirodnim uslovima, stanovnici Ojmjakona poznati su po svojoj dugovečnosti jer su izloženi čistom vazduhu, zdravoj prehrani i čistoj vodi.

(Espreso.co.rs/ Izvor: 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.