UBISTVA, OSVETE, CRNI PANTER... Ovih 10 žena je na FBI listi najtraženijih kriminalaca i ubile bi vas na KECA!
Foto: FBI/promo

Auuu

UBISTVA, OSVETE, CRNI PANTER... Ovih 10 žena je na FBI listi najtraženijih kriminalaca i ubile bi vas na KECA!

Lista najtraženijih kriminalaca FBI prvi put je napravljena 1950. godine kako bi se i američka javnost uključila u potragu za zločincima u bekstvu

Objavljeno:

Od tada do danas na njoj se nalazilo 514 muškaraca i deset žena.

Rut Ajzenman-Šir

Prva žena na listi najtraženijih kriminalaca Federalnog istražnog biroa. Tačna godina njenog rođenja nije poznata, ali pretpostavlja se da ima oko 75 godina.

foto: FBI/promo

Ćerka austrijskih Jevreja, koji su pobegli pred nacistima, rođena je u Hondurasu. U decembru 1968. ona i njen dečko Geri Stiven Krist oteli su 20-godišnju Barbaru Džin Makl i živu je sahranili u šumi kod Atlante.

Od devojčinog oca, bogatog veleposednika, tražili su otkup od milion dolara. Nakon što su dobili novac, dali su policiji dovoljno informacija da nađu Barbarin grob. Pošto su joj dali lekove za smirenje, preživela je 83 sata u mrtvačkom sanduku.

Krist je uhapšen samo 24 sata nakon primopredaje novca, a Ajzenman-Šir je dospela na listu najtraženijih kriminalaca. Uhapšena je tek u martu 1969, nakon što se prijavila za posao negovateljice. Identifikovana je na osnovu otisaka prstiju. Priznala je krivicu i osuđena je na sedam godina, ali je posle tri godine proterana u Honduras.

Mari Din Arington

Advokat Bob Pirs iz Floride nije uspeo da odbrani njenog sina i ćerku, kojima je suđeno zbog oružane pljačke. Sin Lojd je osuđen na doživotnu robiju, što je Mari razbesnelo. U aprilu 1968. htela je da se osveti advokatu, ali kada je došla u njegovu kancelariju nedaleko od Orlanda, zatekla je samo njegovu 37-godišnju asistentkinju Vivijan Riter, koju je ubila i u besu nekoliko puta pregazila kolima.

foto: FBI/promo

Osuđena je na smrt, ali se 1969. provukla kroz rešetke na prozoru zatvorske ćelije i u pidžami je pobegla u Nju Orleans. Uhapšena je tek dve godine kasnije, a umrla je u maju 2014. u zatvoru. Imala je 80 godina.

Endžela Dejvis

Aktivistkinja za građanska prava Endžela Dejvis (73) predložila je 1970. godine članu afroameričkog pokreta “Crni panteri” da napiše knjigu o uslovima u zatvoru. Avgusta 1970, u neuspelom pokušaju njegovog oslobađanja, došlo je do pucnjave u sudnici između njegovog brata i policije. Četiri osobe su poginule, a Dejvisova je optužena da je nabavila oružje.

foto: FBI/promo

Tako je dospela na spisak najtraženijih kriminalaca. Nekoliko nedelja kasnije uhapšena je zbog saučesništva u terorizmu. Godine 1972. oslobođena je krivice po svim tačkama optužnice.

Bernardin re Dorn

Studentkinja prava (75) iz Viskonsina tri godine je bila na listi najtraženijih kriminalaca FBI (1970-1973). Bila je vođa radikalne revolucionarne organizacije “Weather Underground”, koja je propagirala komunizam, sarađivala s “Crnim panterima” i izvršila bombaški napad na vladinu zgradu.

Odgovorni su za napad na američki Kapitol, Pentagon i više policijskih stanica u Njujorku.

foto: FBI/promo

Dornova se prela policiji i odležala je nepunih godinu dana zatvora. Danas radi na Pravnom fakultetu Severozapadnog Univerziteta u Čikagu.

Ketrin En Pauer i Suzan Idit Saks

Početkom 70-tih godina dvadesetog veka bile su na listi FBI.

Kao članice radikalne grupe organizovale su proteste protiv Vijetnamskog rata. Delile su sobu na Univerzitetu Brandajz u Masačusetsu.

foto: FBI/promo

Pauer i Saks (obe rođene 1949) upale su u sedište Nacionalne garde u Masačusetsu i ukrale veliku količinu municije, u nameri da naoružaju pokret “Crni panteri”. Tri dana kasnije, opljačkale su banku, a jedna od njihovih saučesnica ubila je policajca.

Saksova je bila u bekstvu sve do 1975, a uhapšena je u Filadelfiji. Osuđena je na sedam godina zatvora.

foto: FBI/promo

Njega koleginica Ketri En Pauer uspešno se skrivala tokom 70-tih godina i započela je novi život pod novim imenom (Alis Luis Mecinger). Godine 1979. preselila se u Oregon i rodila sina.

U Oregonu je držala nastavu kuvanja na koledžu.

Predala se policiji tek 1993, posle 23 godine skrivanja. Prethodno je njen advokat postigao dogovor s tužilaštvom, pa je već 1999. uslovno oslobođena.

Dona Džin Vilmot

Vilmot se našla na listi najtraženijih kriminalaca 1987. godine. Ona i njen suprug Klod Danijel Marks planirali su da dignu u vazduh zatvor u Kanzasu kako bi oslobodili portorikanskog borca za nezavisnost po imenu Oskar Lopez Rivera.

foto: FBI/promo

Pošto su obezbedili lažni identitet, skrivali su se do 1994, kada su se predali policiji.

Vilmotova je osuđena na tri godine zatvora, a njen suprug na šest.

Šontej L. Henderson

Šontej L. Henderson (34) bila je na listi najtraženijih kriminalaca 24 sata, zato što je 2006. ubila supruga u kolima.

foto: FBI/promo

Imala je 23 godine kada je osuđena na deset godina zatvora, nakon što su advokati iskoristili pravo na blažu kaznu zbog olakšavajućih okolnosti.

Ipak, moraće da odleži 17 godina, zato što je, osim za ubistvo, osuđena i za posedovanje vatrenog oružja. Biće oslobođena tek 2024.

Brenda Delgado

foto: FBI/promo

Tridesepetogodišnja Brenda Delgado dospela je na listu u aprilu 2016, nakon što je optužena da je platila ubistvo zubarke Kendre Hečer iz Dalasa, nove devojke njenog bivšeg dečka. Posle ubistva je pobegla u rodni Meksiko, ali je istog meseca uhapšena na severu zemlje i izručena SAD.

U zatvoru u Dalasu čeka suđenje, ali se već sada zna da neće biti osuđena na smrt zato što to sprečava sporazum o izručenju zločinaca koji su potpisale SAD i Meksiko.

Šanika S. Majnor

Dvadesetpetogodišnja žena osumnjičena je za ubistvo trudnice i njenog nerođenog deteta. Zbog toga je nekoliko dana bila na listi najtraženijih kriminalaca, pre nego što je uhapšena.

Majnorova se posvađala s komšinicom zbog preglasne muzike i u jednom trenutku potegla oružje. Pucala je žrtvi u grudi, koja je umrla, kao i njeno dete.

Osuđena je za dvostruko ubistvo na 30 godina zatvora i još deset godina zatvora u lakšim uslovima.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.