MISTERIJA ANTARKTIKA: Da li je istorija koju znamo laž? (FOTO) (VIDEO)
Foto: Reuters

JEDNA KARTA OTKRIVA

MISTERIJA ANTARKTIKA: Da li je istorija koju znamo laž? (FOTO) (VIDEO)

Ako je konvencionalno znanje o istoriji ljudske rase tačno, onda naša civilizacijia nije niti dovoljno stara, niti je bila dovoljno napredna da bi joj se pripisala brojna misteriozna monolitska i arheološka nalazišta širom sveta

Objavljeno:

Ako je Antarktik pre tzv. pole shiftinga bio znatno severnije nego danas te ako nije bio pokriven ledom do pre 6000 godina pre nove ere, kako nas uči istorija, ko je onda živeo u to vreme da je mogao to zabeležiti na karti, pre svih poznatih civilizaicija.

Osim toga, ko je mogao učiniti pre izuma morskog hronometra u 18. veku, koji je rešio problem tačnog praćenja geografskih dužina na visokim morima?

DA LI UPRAVO POČINJE 3. SVETSKI RAT? Kim lansira novu raketu, Tramp šalje nosač aviona i strateške bombardere!

Ako je konvencionalno znanje o istoriji ljudske rase tačno, onda naša civilizacijia nije niti dovoljno stara, niti je bila dovoljno napredna da bi joj se pripisala brojna misteriozna monolitska i arheološka nalazišta širom sveta.

Karta koja izaziva povijest

Upravo je karta amdirala Piria Reisa iz 1513. deo isečka puno kompleksne priče o ljudskoj istoriji, koja hrabro izaziva rašireno i prihvaćeno shvatanje te iste istorije. Antarktik je prvi put službeno uočena 1820. godine tokom jedne ruske ekspedicije. Tada je uočeno kako je u potpunosti prekriven ledenim pokrivačem, za koji se smatra da se formirao pre oko 35 do 45 miliona godina. Iz tog razloga Antarktik se nije mogao pojaviti na karti pre 1820., a sve karte na kojima se on nalazi trebale bi imati naznačene ledene polove koji su stari nekoliko miliona godina.

No, karta Piri Reisa svakako izaziva sumnje u to šta zaista znamo o drevnim civilizacijama. Reč je o karti sveta koja je obuhvatila vojnih obavještajaca, a koju je sastavio otomanski admiral Reis. Oko trećina karte je sačuvana - prikazuje zapadne obale Europe, Severnu Afriku i obalu Bratila s neverovatnom tačnošću. Razna ostrva Atlantika, poput Azura i Kanarskih ostrva takođe su prikazani, kao i mitski otok Antilia te verovatno Japan.

Istorijska važnost karte leži u demonstraciji globalnog istraživanja Novog sveta do 1510. godine, a navodno se njom služio i Kristofer Kolumbo. Osim toga, karta sadrži i detalje obale za koju brojni istoričari i geolozi tvrde da je Zemlja kraljice Mod, odnosno Antarktika. Ali, kako karta napravljena 1513. može na sebi imati kontinent otkriven tek u 19. veku? I, ako su Antarktik otkrile civilizacije koje su se pojavile 4000 godine pne, zašto nema ledenih površina na karti?

Bili su napredniji nego mislimo

Karta bez sumnje nije prevara, jer je njena autentičnost višekratno potvrđena, a sam autor Reis ističe da je nacrtana prema informacijama sa starijih karta, grafika i zapisa, od kojih su mnoge kopirane i prepisivane iznova pre uništenja Aleksandrijske biblioteke u Egiptu. Tako karta otvara mogućnost teorije da je neka zaboravljena drevna civilizacija imala kapacitet, sposobnost, znanje i tehnološke mogućnosti putovanja do Antarktika - i to sve pre formiranja leda, što je u potpunoj suprotnosti onog što nas istorija uči.

foto: Wikipedia/Piri Reis

Prema teoriji američkog profesora Čarlsa Hapguda, koja se slaže i s verovanjem Alberta Ajnštajna, onda je postojalo razdoblje od oko 13.000-te godine pne do 6.000-te godine pne kad je Antarktik bio bliži ekvatoru te je tamo vladala tropska klima, kao u delovima Južne Amerike. To bi bilo uzrokovano iznenadnom promenom čitave litosfere Zemlje, pa su se svi kontinenti pomerili na trenutne lokacije, što je znatno drugačiji stav nego široko prihvaćeno objašnjenje o teoriji tektonskih ploča. No, ko je živeo u to vreme kad je sve mogao zabeležiti na karti, pre postojanja svih poznatih civilizacija, i još to pre izuma morskog kronometra u 18. veku tačno pratiti geografske dužine? Teoretičari zavera veruju kako je takva civilizacija postojala, bila je znatno naprednija od naše te je davno zaboravljena.

Antički grad i civilizacija

Slojevi leda kriju brojne tajne, a navodno su ispod njega na Anktarktiku otkrivene ruševine drevnog grada. U 2002. je cela ekipa kalifornijske televizije nestala na tom nemilosrdnom kontinentu. Iako tela nisu pronađena, iza njih je ostao čudnovati trag - snimak i priča o antičkim ruševinama. Misiju su nakon toga proveli i američki marinci. Džonatan Grej, arheolog iz World Education Research Ltd. rekao je kako mornarica namerno ne objavljuje pronađen snimak.

Nalazište je oko 160 kilometara zapadno od stanice Vostok, izvori iz mornarice tvrde kako nije reč o drevnom gradu, već o napuštenoj rupi za snabdevanje. Nedavno je NASA operacija IceBridge na Antarktiku otkrila ono za šta neki stručnjaci veruju da je dokaz postojanja drevnog grada koji se nalazi oko 2.3 kilometra ispod leda. Struktura je piramidalnog oblika.

(Espreso.co.rs / Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.