SVET ĆE GLEDATI U NEBO: Pomračenje Sunca možete da pratite i na NASA sajtu!
Foto: AP/EPA/Andrej Cukić

spektakl za sve

SVET ĆE GLEDATI U NEBO: Pomračenje Sunca možete da pratite i na NASA sajtu!

Kako se senka kreće, mesta na “celokupnom totalitetu” pomračenja će biti u potpunoj tami koja će obično trajati duže od dva minuta, a najduže će trajati u blizini Carbondala u državi Ilinois – 2 minuta i 40 sekundi

Objavljeno:

Pomračenje Sunca se dogodi kada mesec prolazi između sunca i zemlje, privremeno blokirajući sunce, što znači da delovi zemlje ostaju u tami mesečeve senke i vrlo retko se dogodi na istom mestu.

Totalno pomračenje bilo je vidljivo na severozapadnom Pacifiku 1979. godine, a ovo je prvi put od 1918. godine da će se celokupno pomračenje pojaviti gotovo širom SAD-a. Sledeće pomračenje u SAD biće 2024. godine, ali će obuhvatiti manju teritoriju.

SLIKA KOJA JE ZBUNILA CEO SVET! Vidite li zašto? (FOTO)

Koliko će dugo trajati?

Oko sat i po će biti potrebno mesečevoj senci da prođe SAD sa zapada na istok. Kako se senka kreće, mesta na “celokupnom totalitetu” pomračenja će biti u potpunoj tami koja će obično trajati duže od dva minuta, a najduže će trajati u blizini Carbondala u državi Ilinois – 2 minuta i 40 sekundi.

Pomračenje će proći kroz 14 američkih država i završiti svoje kontinentalno putovanje na obali Južne Karoline, gde će započeti nakon 14.40 po lokalnom vremenu. Senka će napustiti SAD malo posle 16 sati po lokalnom vremenu i krenuti na okean.

foto: Reuters

Gde se može gledati?

Delimično pomračenje će biti vidljivo širom sveta, ali koliko će biti vidljivo zavisiće od lokacije.

Čak i ako nećete moći da vidite potpuno pomračenje, tim istraživača s Državnog Univerziteta Montana udružio se sa NASA-om i koristiće 50 balona na velikoj visini za praćenje spektakla uživo.

foto: EPA/Erik S Lesser

Kako ne biste propustili ovaj prirodni spektakl sve možete partiti OVDE.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.