PRETI IM NESTAJANJE! Ovih 5 svetskih metropola TONU!
Foto: Pixabay

zabrinjavajuće

PRETI IM NESTAJANJE! Ovih 5 svetskih metropola TONU!

Širom sveta uočen je fenomen tonjenja tla, a odgovornost za to pripisuje se ispumpavanju podzemnih voda za potrebe industrijskuih postrojenja, poljoprivrede, domanćistava

Objavljeno:

Subsidencija je posebno veliki problem u gradovima blizu obale ili na ušćima velikih reka, je ovde postoji veća opasnost od poplava. U najgorem slučaju, mogu da potonu čitavi gradovi, a ovo su neke od ugroženih metropola.

foto: Printscreen/youtube/Mark Wiens

Ho Ši Min

Najveći grad Vijetnama u delti reke Sajgon svake godine spusti se za dva centimetra. Prošle godine grad su pogodile velike poplave, delom izazvane obilnim kišama.

- Tonjenje tla, međutim, otežava uklanjanje vodenih masa. Zbog toga poplave duže traju, nanoseći više štete nego u prošlosti - objašnjava holandski geograf i Giles Erkens, koji na Naučnom institutu Deltares Univerziteta u Utrehtu istražuje subsidijenciju u gusto naseljenim područjuma.

Vlada u Vijetnamu je, doduše, ograničila ispumpavanje podzemnih voda, ali efekti su za sada slabi.

foto: Pixabay

Tokio

Glavni grad Japana je primer uspešne borbe protiv tonjenja tla. Japanska vlada je još 1960-tih godina počela da ograničava korišćenje podzemnih voda za privatnu upotrebu, a korak po korak namerava da je potpuno zabrani za industrijske svrhe. Za snabdevanje grada danas se uglavnom koriste rezervoari u planinama. Trud se isplatio, pa tako ne samo da je zaustavljeno tonjenje, već se u novije vreme tlo čak blago podiglo.

- Tokio se spustio za oko četiri metra, ali od kada su uvedene protivmere grad se podigao za oko 25 centimetara - objašnjava stručnjak Erkens.

foto: Pixabay

Daka

Prestonica Bangladeša (17 miliona stanovnika) najkraće je na listi gradova koji tonu, jer su naučnici tek nedavno pomoću satelitskih snimaka dokazali postojanje ove pojave. I ovde je uzrok ispumpavanje podzemnih voda - oko 87 odsto potreba grada pokriva se na ovaj način.

foto: Pixabay

Venecija

Venecija je klasičan primer grada koji tone. Subsidencija izazvana ispumpavanjem podzemnih voda jedan je od razloga što je Trg svetog Marka redovno poplavljen. Kao i Tokio, Vencija je reagovala i zabranila velikim industrijskim preduzećima korišćenje podzemnih voda.

Time je spuštanje tla znatno usporeno, ali grad ipak i dalje tone, a razlog je velika težina grada na mekanom tlu.

foto: Pixabay

Šangaj

U Kini su vlasti takođe shvatile da su podzemne vode i subsidencija direktno povezane. U Šangaju (25 miliona stanovnika) primenjuju se aktivne i pasivne mere za zamenu ispumpane vode. Zahvaljujući tome stabilizovan je nivo podzemnih voda, a subsidencija ograničena.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.