PROGRAM ZA UNIŠTENJE INTERNETA U AMERICI: Svi tvrde da su ovo smislili ruski hakeri!
Foto: Reuter

još jedna hakerska šema

PROGRAM ZA UNIŠTENJE INTERNETA U AMERICI: Svi tvrde da su ovo smislili ruski hakeri!

Hakeri ruske vlade napravili su malver koji potencijalno može da nanese ozbiljnu štetu električnoj mreži u SAD

Objavljeno:

Kako piše list "Vašington post", pozivajući se na istraživanje jedne američke kompanije koje rade u oblasti sajber-bezbednosti, to sajber-oružje već jednom korišćeno u praksi.

Francuska: Ruski hakeri nisu napali kampanju Makrona!

- Hakeri koji rade "u savezu sa ruskom vladom" izmislili su sajber-oružje koje potencijalno može da postane najdestruktivnije u ovom trenutku za američke elektro-mreže - piše ovaj list, pozivajući se na istraživanje američke kompanije "Dragos" koja se bavi pitanjima sajber-bezbednosti.

Navodno, radi se o virusu koji su istraživači kompanije nazvali "kreš ouver rajd". Kako piše ovaj list, za sada se zna samo za jedan slučaj kada je taj program prekinuo rad električne mreže, što se dogodilo u decembru prošle godine u Ukrajini. Tada su hakeri na kratko "prekinuli snabdevanje petine električne energije proizvedene u Kijevu".

Serđo Kaltađirone, direktor obaveštajne službe za bezbednosne pretnje kompanije "Dragos", rekao je da taj virus, ukoliko se modifikuje, može da se primeni i protiv američkih sistema za prenos i distribuciju električne energije, pri čemu će efekat biti katastrofalan.

Prema rečima istraživača kompanije, hakeri ruske vlade su već pokazali interesovanje za izvođenje sajber-napada na električnu mrežu u SAD, ali i ne samo u toj zemlji.

Istraživanje kompanije objavljeno je u trenutku kada američke vlasti vode istragu o prošlogodišnjem uplitanju ruske vlade u predsedničke izbore u Americi.

(Espreso.co.rs / Vašington post)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.