MORAM DA SE PRAVIM DA JE SVE U REDU, IAKO NIJE: Potresna ispovest depresivne majke nakon porođaja uzdrmala svet! (FOTO)
Foto: Public

opasna depresija!

MORAM DA SE PRAVIM DA JE SVE U REDU, IAKO NIJE: Potresna ispovest depresivne majke nakon porođaja uzdrmala svet! (FOTO)

- Moramo da prestanemo da mislimo da je postporođajni period uvek euforično stanje, jer u jednom od sedam slučajeva nije - kaže ona!

Objavljeno:

- Sve su šanse da se trenutno osećate prilično neprijatno (verujte, i ja).

Izazvaću vas da se otrgnete od neprijatnosti koju je društvo pripisalo postporođajnoj depresiji i pročitate šta imam da vam kažem.

Mesec maj je proglašen mesecom podizanja svesti o postporođajnoj depresiji, a kao neko kome je dijagnostikovana postporođajna depresija, anksioznost, kao i opsesivno-kompulsivni poremećaj, mislim da je vreme da pokažem kako to zaista izgleda.

Istina je da obe ove fotografije prikazuju moj život, ali u zavisnosti od toga kakav mi je dan. Međutim, uvek bih izabrala da podelim samo jednu od tih strana i u tome je problem. Jedina stvar gora od svih ovih stanja je to što svakodnevno moram da se pretvaram da je sve u redu, kako ljudima ne bi bilo neprijatno. Mislim da će ljudi pomisliti da sam slaba, luda, grozna majka i hiljadu drugih stvari u koje me moj um ubeđuje, a znam da nisam sama u svemu tome.

Moramo da prestanemo da mislimo da je postporođajni period uvek euforično stanje, jer u jednom od 7 slučajeva nije. Trebalo bi novopečene roditelje drugačije, iskrenije da pitamo kako su. Kada nekoga pitate - 'I kako ide?', očekivani odgovor je gotovo uvek - 'Sve je super'. Moramo da naučimo da prepoznamo znakove, simptome, rizične faktore i plan podrške za one koji se bore sa ovim postporođajnim stanjem.

Moramo da razbijemo stigmu i prekinuti tišinu tako što ćemo deliti svoje priče i iskustva i pokazati drugima da nisu sami. Ako se borite sa postporođajnom depresijom, molim vas podelite svoju priču ili stavite srce u komentar.

Pokažimo drugima da ne moraju da pate u tišini.

U slučaju da vam to niko nije rekao - odlično radite svoj posao. Voljeni ste i poštovani. Niste sami. I znam da je neverovatno teško potražiti pomoć, ali obećavam vam da će se isplatiti. Jer vi ste vredni toga.

Hvala mojoj dobroj prijateljici Danijel Fenits, mami koja se takođe bori s postporođajnom depresijom, što je zabeležila ove trenutke i podstakla me da ih podelim s vama, - napisala je na svom Fejsbuk profilu Keti.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.