Pri svakom sudaru događaju se majušne eksplozije! POSLUŠAJTE PRAZNINU IZMEĐU SATURNA I NJEGOVIH PRSTENOVA!
Foto: Profimedia

neverovatno

Pri svakom sudaru događaju se majušne eksplozije! POSLUŠAJTE PRAZNINU IZMEĐU SATURNA I NJEGOVIH PRSTENOVA!

Dok čekamo da svemirska sonda Kasini prođe pored Saturna treći put na svom poslednjem putovanju, NASA je odlučila da sa nama podeli fascinantan audio-snimak koji je nastao na njenom drugom letu.
Objavljeno:

Letelica je krenula u završnu fazu misije 26. aprila, a u međuvremenu je pored Saturna prošla dvaput. Drugi prolazak otkrio je da je prostor između Saturna i prstenova koji ga okružuju pretežno prazan, što je dobra vest, jer se Kasini kreće brzinom od oko 124.000 kilometara na čas, a čak i najmanja čestica koja se sudari sa sondom može da dovede do njenog raspadanja. Ipak, susret zaštitne antene Kasinija i svemirske prašine donosi i neke zanimljive stvari. Pri svakom sudaru događaju se majušne eksplozije koje rezultuju stvaranjem električnih signala, a naučnici te signale zatim prenose u audio i video formate. Najnoviji snimak možete čuti ovde:

Poređenja radi, na snimku koji je nastao tokom prolaska pored prstenova 18. decembra prošle godine jasno se može čuti brujanje i pucketanje.

Letelica će napraviti seriju od ukupno 22 kruga, a tokom svakog narednog obilaska će pokušati da se približi Saturnu sve više.

Planirano je da se na kraju putovanja približi planeti toliko da se istopi, pretvori u paru i na taj način se sjedini sa njom. Ovaj događaj planiran je za 15. septembar.

(Espreso.co.rs / Gizmodo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.