REKAO DA NE VERUJE U BOGA, pa ostao bez glave: Saudijac se izjasnio kao ateista, pa mu oduzeli život!
Foto: Profimedia

ateista u saudijskoj arabiji

REKAO DA NE VERUJE U BOGA, pa ostao bez glave: Saudijac se izjasnio kao ateista, pa mu oduzeli život!

Ovo je samo jedan od slučajeva javnog izražavanja kontraških stavova pop pitanju religije u Islamskim zemljama praćenim smrtnim kaznama.
Objavljeno:

Ahmad al Šamri iz saudijskog grada Hafar Al-Batin osuđen je na smrt zbog svetogrđa nakon što su odbijene dve njegove žalbe, prenose lokalni mediji.

Muškarac, koji ima između 20 i 30 godina, prvi put je privukao pažnju vlasti 2014, kada je na društvenim mrežama postavio video-snimke u kojima se navodno odrekao islama i proroka Muhameda. Uhapšen je pod optužbom za ateizam i svetogrđe i bio je u pritvoru pre nego što ga je lokalni sud u februaru 2015. osudio na smrtnu kaznu.

Posle 77 godina braka, baka i deka su preminuli držeći se za ruke!

U žalbi na presudu, Šamrijeva odbrana je navela da je bio pod dejstvom droge i alkohola i neuračunljiv kada je napravio pomenute snimke.

Pošto je apelacioni sud odbacio tužbu, slučaj je dospeo pred vrhovni sud, koji je takođe odbacio žalbu.

Mediji su ga identifikovali kao Ahmada Šamrija, ali saudijske vlasti nisu potvrdile identitet osuđenika i presudu.

Prema strogim verskim zakonima u Saudijskoj Arabiji, za odricanje od islama zaprećena je stroga kazna zatvora i fizička kazna, ali je u vreme pokojnog kralja Abdulaha doneto niz dekreta, kojima su ateisti proglašeni teroristima, navodi se u izveštaju organizacije Human Rights Watch.

Prošle godine, državljanin Saudijske Arabije osuđen je na deset godina zatvora i 2.000 udaraca bičem zato što je u stotinama postova izrazio ateistička osećanja.

Neki korisnici Tvitera na arapskom jeziku pozdravili su presudu.

- U redu je ako ste uzdržani ateista, ali kada u javnosti kritikujete Boga i veru, onda ste zaslužili kaznu - napisao je jedan korisnik.

- Voleo bih kada bi prenosili uživo kako mu seku glavu - napisao je drugi.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.