Svi ih se gnušamo i preziremo, a Kinezi ih GAJE! OBOŽAVAJU KOMARCE, a imaju i neverovatan razlog za to!
Foto: Stock

žuta braća!

Svi ih se gnušamo i preziremo, a Kinezi ih GAJE! OBOŽAVAJU KOMARCE, a imaju i neverovatan razlog za to!

Džijong Si ima životnu misiju: da Kinu, a možda i ceo svet, oslobodi komaraca - naročito onih koji prenose teške bolesti poput Zika virusa i denga groznice. To radi na klasičan način: borbom dobra protiv zla
Objavljeno:

- Stvaramo dobre komarce, koji će nam pomoći da pobedimo zle - kaže ovaj entomolog, koji radi u laboratoriji u Guangdžouu, u Kini.

Naučnik Državnog univerziteta Mičigen pokazuje na stotine kutija sa oko 6.000 larvi komaraca. “Fabrika komaraca” se nalazi u naučnom kampusu Univerziteta “Sun Jat Sen”.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Zajednički centar za kontrolu vektorskih bolesti Sun Jat Sen-Državni univerzitet Mičigen mesto je u kome laboratorijski tehničari nedeljno uzgaje čak pet miliona komaraca Aedes albopictus - vrste koja je rasprostranjena u Aziji i odgovorna za širenje denga groznice i virusa Zika.

Reč je o komarcima zaraženim bakterijom koja onemogućava prenošenje virusa ljudima.

Oni puštaju u prirodu samo mužjake komaraca, zato što bakterija Wolbachia izaziva sterilitet, pa će samim tim ženke s kojima se budu parili u prirodi polagati jaja iz kojih se neće izlegnuti novi komarci.

Naučnici su takve mužjake pustili u prirodu na ostrvu Šazaj, u selu udaljenom 60 kilometara od fabrike. Zemljouz dug 300 metara razdvaja selo od 1.900 stanovnika od kontinentalnog dela, a Si tvrdi da izolovani položaj omogućava kontrolu nad novonastalom populacijom, jer komarci mogu da prelete najviše 50-75 metara.

Zika virus se proširio na više od 60 zemalja i teritorija. Najveća opasnost preti trudnicama zato što može da izazove opasne urođene poremećaje, kao što su mikrocefalija i druga oštećenja koja zahtevaju doživotno staranje. To je jedina bolest koju prenosi komarac, a koja izaziva urođene poremećaje.

foto: Wikipedia / FRED

Svake godine, virusom koji izaziva denga groznicu inficira se 390 miliona ljudi i, mada retko, bolest može biti smrtonosna. U šest zemalja Azije i Latinske Amerike registrovana je vakcina protiv denge, ali neki stručnjaci upozoravaju da ona može da dovede do povećanja broj obolelih ukoliko se vakcinacija ne sprovodi adekvatno, te da bolest poprima teži oblik kada se osoba po drugi put zarazi.

Si je jedan od sve većeg broja naučnika koji pokušavaju da reše problem tako što će okrenuti komarce jedne protiv drugih. Sredstvima američke Agencije za međunarodni razvoj u iznosu od milion dolara, Si planira da i u Meksiku otvori fabriku komaraca.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.