PREKINUTA VAKCINACIJA U SLOVENIJI OVOM VAKCINOM: Zbog smrti mlade žene
Ilustracija, Foto: Aleksandra Čolić

SMRTNI SLUČAJ

PREKINUTA VAKCINACIJA U SLOVENIJI OVOM VAKCINOM: Zbog smrti mlade žene

Poklukar je dodao da je do današnje tragične smrti u Sloveniji bio zabeležen samo još jedan slučaj smrti

Objavljeno:

Slovenija je u sredu donela odluku o privremenom obustavljanju vakcinacije protiv Covida-19 vakcinom proizvođača Džonson&Džonson, sve dok se ne rasvetle okolnosti smrti 20-godišnje žene koja je od posledica moždanog udara umrla dve nedelje nakon vakcinacije.

"Došlo je do ozbiljnog neželjenog događaja nakon vakcinacije i slučaja koji je završio tragično. Izražavam saučešće rodbini preminule", rekao je na konferenciji za novinare u Ljubljani ministar zdravlja Janez Poklukar.

Dodao je da je zato vlada na predlog stručne grupe donela odluku da se privremeno obustavlja vakcinisanje cepivom Džonson&Džonson.

Vakcinacije tim cepivom neće biti sve dok stručno poverenstvo ne prouči medicinsku dokumentaciju i utvrdi je li smrt 20-godišnjakinje povezana s vakcinacijom, nakon čega će se odlučiti hoće li se ta vrsta vakcine još koristiti ili ne.

Poklukar je dodao da je do današnje tragične smrti u Sloveniji bio zabeležen samo još jedan slučaj smrti, takođe kod mlađe žene koja je najpre dobila trombozu, a umrla u bolnici kasnije nakon moždanog udara i da je u tom slučaju bila potvrđena veza između vakcinacije i smrti.

"No, moram naglasiti da smo u Sloveniji do sada tim cepivom vakcinisali 120.000 ljudi i da su prednosti vakcinacije daleko ispred mogućih rizika", rekao je slovenski ministar zdravlja, dodavši kako se nada da tragični slučaj neće dovesti do pada interesa za vakcinaciju.

Cepivo proizvođača Žonson&Džonson koristi se i u Hrvatskoj, a do danas se njime vakcinisalo 93.240 osoba.

Bonus video:

06:09

ANA BRNABIĆ O MERAMA: Država je uradila posao najbolje na svetu, vakcinišite se ljudi

(Espreso/jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.