HAG OKONČAO SPOR: Slovenija uzela Hrvatima skoro ceo Piranski zaliv!
Foto: Wikipedia

višegodišnje suđenje

HAG OKONČAO SPOR: Slovenija uzela Hrvatima skoro ceo Piranski zaliv!

Sveta Gera, najviši vrh Žumberačke gore u blizini granice sa Slovenijom, pripao je Hrvatskoj, dok je ostatak Piranskog zaliva pripao Sloveniji

Objavljeno: 16:01h

Stalni arbitražni sud u Hagu presudio je u korist Slovenije u graničnom sporu koji su ta država i Hrvatska vodile oko Piranskog zaliva, javaljaju hrvatski mediji.

Sveta Gera, najviši vrh Žumberačke gore u blizini granice sa Slovenijom, pripao je Hrvatskoj, dok je ostatak Piranskog zaliva pripao Sloveniji.

Predsednik Stalnog arbitražnog suda u Hagu Žilber Gijom, pročitao je deo presude u graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, u kojoj se navodi da linija razgraničenja u zalivu mora da spoji kopnene granice na ušću reke Dragonje do tačke na kraju zaliva u Sloveniji, koja je na trostruko većoj daljini od Rta Madona u Hrvatskoj.

Slovenija je dobila tri četvrtine Piranskog zaliva, nije dobila izlaz u međunarodne vode, ali jeste prolaz kroz deo hrvatskog mora, odlučio je Arbitražni sud. Takođe, Slovenija je dobila i slobodan prolaz kroz deo hrvatskog mora ka međunarodnim vodama.

Koridor do međunarodnih voda je širok oko 2,5 nautičke milje i prema rečima suda slovenački brodovi i avioni imaće svu slobodu prolaska kroz hrvatsko područje.

Hrvatska izgubila deo morske teritorije

Predsednik Stalnog arbitražnog suda u Hagu Žilber Gijom, pročitao je deo presude prema kojoj Sveta Gera, najviši vrh Žumberačke gore u blizini granice sa Slovenijom, pripada Hrvatskoj, dok je ostatak Piranskog zaliva pripao Sloveniji.

foto: Wikipedia

Sudija je i mapu pokazao razgraničenja u Piranskom zalivu prema kojoj su Slovenci su dobili oko 3/4 zaliva, što znači da je Hrvatska izgubila deo morske teritorije, piše Jutranji list.

Presudom se navodi da linija razgraničenja u zalivu mora da spoji kopnene granice na ušću reke Dragonje do tačke na kraju zaliva u Sloveniji, koja je na trostruko većoj daljini od Rta Madona u Hrvatskoj.

Vojni objekat JNA na vrhu Žumberačke gore, koji je posle 1991. godine zauzela slovenačka vojska, ostaje na hrvatskoj teritoriji. Zaoseci Škodelin, Bužini i Mlini-Škriljei kuća Joška Jorasa ostaju u Hrvatskojjer je sud doneo odluku da granica u Istri sledi Dragonju i završava se na sredini kanala Sveta Odorika.

Zagreb arbitraža ne zanima

Čitanju odluke u sudnici prisustvuje šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec dok predstavnici Hrvatske nisu prisutni, u skladu sa odlukom Hrvatskog sabora iz jula 2015. o povlačenju iz arbitraže zbog "teške povrede arbitražnog postupka".

Hrvatski sabor je tada Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rešavanju spora, pošto je ocenjeno da je arbitražni proces nepovratno kompromitovan kada je otkriveno da su se slovenački predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i službenica slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenačkih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija.

I Sekolec i Drenik su se posle toga povukli a Hrvatska je izašla iz arbitraže pozivajući se na član 60. Bečke konvencije koji dopušta razvrgnuće sporazuma u slučaju njegove "teške povrede".

Nekoliko dana pre odluke arbitražnog suda u Hagu, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da "Hrvatsku arbitražni postupak ne zanima" i da je se u Hagu "neće dogoditi ništa posebno". Kitarovićeva je za ljubljanski Dnevnik rekla da Hrvatska neće prihvatiti niti odbiti rezultat arbitraže s obzirom na to da ta odluka za zvanični Zagreb ne postoji.

Slovenija je, s druge strane, saopštila da se odluka arbitražnog suda o graničnom sporu mora poštovati.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.