DRAMATIČNI SNIMCI NABUJALE REKE U SLOVENIJI, SAVSKI TALAS NOSI SVE PRED SOBOM: Vrhunac TEK SLEDI, evo i KADA! VIDEO
Poplave u Sloveniji, Foto: Printscreen/Facebook/Neurje.si

POPLAVE U REGIONU

DRAMATIČNI SNIMCI NABUJALE REKE U SLOVENIJI, SAVSKI TALAS NOSI SVE PRED SOBOM: Vrhunac TEK SLEDI, evo i KADA! VIDEO

Obilne su kiše u Sloveniji u petak izazvale opasne poplave u kojima su poginule najmanje tri osobe

Objavljeno:

Slovenački hidrolog Janez Polajnar izjavio je danas da je jaka kiša prognozirana za centralnu, istočnu i južnu Sloveniju, a da će naročito biti pogođene velike reke kao što je Sava, koja je već dostigla rekordan vodostaj u blizini Ljubljane.

Kako je istakao, obilniji pljuskovi očekuju se u prvoj polovini noći, a nalet vode, koji je počeo na planinskom severu, trenutno se kreće nizvodno, prenosi agencija STA.

Rekordne količine

Savski talas već je stigao do Posavje, regiona koji se graniči sa Hrvatskom i kretaće se nizvodno. Polajnar kaže da se očekuju rekordne količine od 3.800 kubnih metara u sekundi.

Pritoka Save Savinja, koja je izazvala neke od najgorih poplava na istoku zemlje, večeras se neće mnogo povući, a zapremine Drave na istoku će od jutra početi da opadaju, rekao je on. Mura, istočnije prema Mađarskoj, nastaviće da raste tokom noći.

- Projektovano je da ce zapremine dostići vrhunac od 1.350 kubnih metara u sekundi, što znači da ce dostići ivicu nasipa. Nadajmo se da ce se održati -rekao je on.

- Uslovi su katastrofalni, šteta će biti rekordna - rekao je on, najavljujući izmene zakonodavstva u oblasti suočavanja sa elementarnim nepogodama. Vlada će se zato sastati već u subotu, gde će, osim izmene zakona, razmotriti i mogućnosti pomoći na nivou Evropske unije, kao i eventualno otvaranje radnji u nedelju, da se ​​ljudi u subotu ne bi nepotrebno izlagali opasnosti - objasnio je premijer.

Sutra sednica Vlade u Sloveniji

Sutra će biti održana sednica vlade na kojoj će, prema rečima premijera, dominirati tri teme. Najvažnije od njih biće zakonske promene, kako bi pomoć što brže stigla do ljudi. Oni će posle sednice vlade podneti amandman na zakon o otklanjanju elementarnih nepogoda.

Obilne su kiše u Sloveniji u petak izazvale opasne poplave u kojima su poginule najmanje tri osobe.

Podaci Agencije za životnu sredinu (ARSO) pokazuju da je u delovima severne, severozapadne i centralne Slovenije palo više od 100 milimetara kiše u roku od 24 sata, što je u prosečna mesečna količina padavina. Nevreme u Sloveniji je najgoru situaciju stvorilo u oblasti Škofje Loke, u dolinama Selca i Poljana koje su odsečene od sveta zbog poplavljenih puteva.

Zbog najavljenog nevremena i obilnih kiša sve operativne snage i učesnici sistema Civilne zaštite u Hrvatskoj stavljeni u visoku pripravnost, a građani su pozvani da na područjima sklonim poplavama budu posebno oprezni.

Vodostaj Save od jutros je porastao za gotovo 330 centimetara, vidi se iz podataka koje su objavile Hrvatske vode. Sava se izlila u Zagrebu, a vrh vodenog talasa tek se očekuje.

Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda, rekao je za HRT kako se vrhunac poplavnog talasa može očekivati posle ponoći, prema jutarnjim satima.

Bonus video:

02:30

STIŽE GRAD PROTIV KOJEG NE POMAŽU PROTIVGRADNE RAKETE! Meteorolog: Očekuju se nove poplave! Olujni oblak stiže tačno u OVO vreme

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.