"VIDI MAMA, NEŠTO LETI NA NEBU": STRAVIČNE ispovesti Ukrajinaca koji beže od RATA - veoma je TEŠKO!
Ilustracija, Foto: Profimedia

POTRESNO

"VIDI MAMA, NEŠTO LETI NA NEBU": STRAVIČNE ispovesti Ukrajinaca koji beže od RATA - veoma je TEŠKO!

Julija Režova i njene dve ćerke su pobegle iz sela Gorenka severno od Kijeva prvog dana rata

Objavljeno:

Više od milion ljudi napustilo je Ukrajinu od kada je počeo rat, tražeći utočište u susednim zemljama. Procene su da je sadašnji broj izbeglica samo početak - očekuje se da će ukupno četiri miliona državljana Ukrajine napustiti zemlju. Najveći broj njih krenuo je ka Poljskoj i Rumuniji, zatim Mađarskoj i Slovačkoj.

„Vidi mama! Nešto leti na nebu“

Od početka ruske invazije u Poljsku je stiglo 624.500 izbeglica iz Ukrajine. Samo u četvrtak u zemlju je ušlo skoro 100.000 ljudi. Nekima je do Poljske bilo potrebno 60 sati, a drugima i nekoliko dana. U prihvatnom centru u Korčovi, Ukrajinci koji su pobegli od ruske invazije, pokušavaju da smisle šta je njihov sledeći korak.

Julija Režova i njene dve ćerke su pobegle iz sela Gorenka severno od Kijeva prvog dana rata.

"Vidi mama! Nešto leti na nebu", uzviknula je šestogodišnja Sofija koja je ugledala prvi projektil.

Porodica je izbegavala rute kojima su se kretali ruski vojnici koji su krenuli na Kijev.

"Ostala bih da nije bilo mojih ćerki", rekla je Režova za Dojče vele, prepričavajući njihovo bekstvo. U Ukrajini su joj ostali brat i sestra.

Režova ne želi da ostane u izbegličkom kampu. Čeka prijatelja da pokupi nju i njene ćerke i odvede ih u Češku, gde joj trenutno radi suprug.

1 / 5 Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

"Teško je, veoma je teško"

Andrij Čornoguz (17) ima na umu dve destinacije na koje bi želeo da ode. Jedna od njih je Italija gde mu žive i rade roditelji. Međutim, on je maloletan i nema pasoš, pa neće moći da leti do tamo.

"Roditelji su mi rekli da dođem u Poljsku, pa ćemo videti šta će se dalje dešavati", rekao je on.

Njegov put iz Kijeva sa porodičnim poznanikom je trajao pet dana.

"Teško je, veoma je teško", rekao je sa tugom u glasu dok čeka na vožnju do Varšave gde mu živi ujak, prenosi DW.

Poljska vlada je otvorila 27 objekata za prihvat izbeglica iz Ukrajine. Korčova je raskrsnica za one koji dolaze autobusom preko obližnjeg graničnog prelaza. Kada izbeglice dođu, volonteri im daju hranu i ostale potrepštine. U velikom magacinu u blizini postavljeno je 2000 kamp ležajeva.

"Skupili smo šta smo mogli da nađemo za 20 minuta"

Od početka rata u Ukrajini u Rumuniju je ušlo oko 105.000 izbeglica. Jedna od njih je Natalija, kojoj je bilo potrebno 20 minuta da odluči koliko bi "svog života mogla da spakuje u kofer", ne znajući da li će ikada moći da se vrati u Kijev.

"U četvrtak smo se probudili oko šest ujutro i videli na Fejsbuku da je rat počeo. Skupili smo nešto odeće, šta smo mogli da nađemo za 20 minuta. Pokupila sam majku, zgrabila psa i ušli smo u auto. Nadam se da ćemo moći da se vratimo u roku od tri meseca da obnovimo našu zemlju koju oni uništavaju", rekla je ona.

Lice 29-godišnje devojke izgleda umorno dok stoji na graničnom prelazu u Siretu, gde je upravo iz Ukrajine prešla u Rumuniju.

"Imali smo srećan život. Moja majka i ja imamo porodičan posao, a sada smo izbeglice. Nisam mislila da ćemo doživeti rat u 21. veku. Mislili smo da mediji preteruju, ali je jedna osoba odlučila da to uradi", nastavlja ona, očigledno mileći na ruskog predsednika Vladimira Putina.

1 / 7 Foto: Profimedia

Oksana Bojko (36) ušla je u Rumuniju sa svojim sinom (15). Njen muž je ostao u Ukrajini da pomogne da se održi kontrola nad gradom Ivano-Frankivsk na jugozapadu Ukrajine.

"Poslednje dane u Ukrajini provela sam u skloništu"

"Naša prva stanica je ovde, a onda možda Poljska. Kasnije ćemo morati da razmislimo o tome", dodaje ona.Galinu je do rumunske granice doveo dečko, koji je morao da ostane u Ukrajini. Isprva su pokušali zajedno da pređu iako su znali da su male šanse da će im uspeti, pošto on ima 30 godina i podleže obaveznoj vojnoj molibilizaciji.

"Sada je on tamo, a ja sam ovde. Ne znam šta da radim", kaže ona kroz suze.

1 / 11 Foto: Profimedia

"Poslednjih nekoliko dana provela sam u skloništu koji imamo u podrumu moje zgrade. Gledate vesti pokušavajući da razumete kako da postupite", rekla je.

Na kraju ju je IT kompanija za koju radi evakuisala iz Kijeva zajedno sa ostalim zaposlenima. Za sada će firma nastaviti da radi iz zagrde koju imaju u Rumuniji.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.