ISPRAVKA: Nije "PLANIRAN TREĆI SVETSKI RAT PROTIV RUSIJE": Ovo je istina o tvrdnjama bivšeg premijera UKRAJINE
Nikolaj Azarov, Foto: Printscreen/Facebook/Николай Азаров

izmena članka

ISPRAVKA: Nije "PLANIRAN TREĆI SVETSKI RAT PROTIV RUSIJE": Ovo je istina o tvrdnjama bivšeg premijera UKRAJINE

Ovaj članak je ispravljen posle provere činjenica

Objavljeno: 10:04h

Portal Espreso je 4. marta objavio tvrdnje bivšeg premijera Ukrajine Nikolaja Azarova, koji je na Fejsbuku prokomentarisao operacije ruske vojske u Ukrajini naređene od strane ruskog predsednika Vladimira Putina.

Naslov ovog teksta je izmenjen, a u tekstu su dodatna pojašnjenja i izmene, kako bi se objasnila istina o ovim tvrdnjama. Izmene su urađene u skladu sa analizom portala Raskrinkavanje.ba.

Azarov je tvrdio sledeće:

"Od decembra 2021. godine Rusija je dobila podatke o NATO planovima da u Ukrajinu postavi 4 vojne brigade (dve kopnene, jednu brigadu marinaca, jednu vazdušnu i vazduhoplovnu brigadu sa mogućnošću nošenja nuklearnih bojevih glava). NATO je hteo da se dogovori o ovom ulasku trupa u leto 2022. godine, na sednici Saveta bezbednosti UN. Oni bi verovatno izazvali sukob i pokrenuli nuklearni rat protiv Rusije do kraja godine. NATO je planirao da započne 3. svetski rat nuklearnim oružjem protiv Rusije. Ključnu ulogu u ovome odigrala je sadašnja kontrolisana Amerika, vladajuća elita u Ukrajini i nacionalisti. Da bi sprečila treći svetska rat i napade na Rusiju nuklearnim oružjem, ruska vlada je odlučila da vojnom akcijom to predupredi. Zapad preko društvenih mreža potiskuje informacije. Žao im je što su im planovi uništeni, a sada Rusija ne može biti uništena nuklearnim oružjem koje je u Ukrajini i na štetu Ukrajine", istakao je Azarov.

Kako je pokazao portal Raskrinkavanje, slične optužbe Rusija iznosi godinama, ali svaki put bez dokaza.

Kako piše Raskrinkavanje, Rusija je i ranije optuživala Ukrajinu za planiranje napada na Donbas. Jedna od takvih optužbi objavljena je i u aprilu 2021. godine. Takve optužbe je Ukrajina demantovala, a navodno planirani napad nije se desio. Na sličan način, Rusija je optuživala ukrajinske snage da sceniraju “provokacije” u istočnoj Ukrajini tokom 2021.

Takve optužbe Rusija je iskoristila za zvanični narativ, koji se plasira preko medija pod kontrolom ove države, kao što je Sputnik, u kojem se opravdava invazija na Ukrajinu.

U analizi koju je Raskrinkavanje objavilo 16.3.2022. godine tematizirana je slična tvrdnja, prema kojoj je Ukrajina navodno pokušavala da razvije nuklearno naoružanje, u saradnji sa Zapadom. Ustanovljeno je da je u pitanju lažna vest i potpuno izmišljena tvrdnja za koju ne postoje nikakvi dokazi. Dodatno, ta tvrdnja spada u domen narativa kojim se opravdava invazija Rusije na Ukrajinu.

Inače, na zvaničnoj stranici Vlade Ujedinjenog Kraljevstva objavljeno je da je Rusija planirala da u Ukrajini instalira proruskog lidera. Upravo je Azarov, nekadašnji premijer Ukrajine, opisan kao proruski kandidat, prema izjavi koju je dala Liz Truss, ministarka inostranih poslova.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.