"UKRAJINA NE ŽELI DA BUDE PREKRIVENA TELIMA VOJNIKA - IDITE KUĆI": Zelenski pozvao Ukrajince da nastave sa OTPOROM!
Volodimir Zelenski, Foto: Profimedia

OGLASIO SE

"UKRAJINA NE ŽELI DA BUDE PREKRIVENA TELIMA VOJNIKA - IDITE KUĆI": Zelenski pozvao Ukrajince da nastave sa OTPOROM!

Mi smo narod koji je za nedelju dana uništio planove neprijatelja

Objavljeno:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u video obraćanju naciji rano jutros izneo optimističnu ocenu rata i pozvao Ukrajince da nastave sa pružanjem otpora.

- Mi smo narod koji je za nedelju dana uništio planove neprijatelja. Ovde neće imati mira. Neće imati hrane. Ovde neće imati ni jednog mirnog trenutka - poručio je Zelenski u video poruci.

Zelenski, međutim, nije komentarisao da li su Rusi zauzeli nekoliko gradova, uključujući Herson. Ukrajinski predsednik je rekao da se odbrambene linije drže dok ih ruske snage napadaju. Rekao je i da od ponoći nije bilo predaha u ruskom bombardiranju, preneo je Index.hr.

Zelenski je rekao da su promena ruske taktike i granatiranje civila u gradovima pokazali da je Ukrajina uspešna u odupiranju početnom planu Moskve da iznese brzu pobedu kopnenim napadom.

- Želeli su nas uništiti toliko puta. Nisu mogli. Toliko smo toga prošli. Ako neko misli da se Ukrajinci, nakon što su sve ovo prevladali, plaše, da su slomljeni ili se predaju - ne zna ništa o Ukrajini -poručio je Zelenski.

- Ukrajina ne želi da bude prekrivena telima vojnika. Idite kući - poručio je Zelenski.

On je dodao da Ukrajina "nema šta da izgubi osim svoje slobode". Zelenski je istakao da Ukrajina svakog dana dobija zalihe oružja od svojih međunarodnih saveznika. Navodeći da je prošlo dve godine od prvog zabeleženog slučaja korona virusa u Ukrajini, Zelenski je rekao:

- Sad je već nedelja dana kako je drugi virus napao.

1 / 7 Foto: Profimedia

"Poginulo 9.000 Rusa"

- Ako su negde otišli, onda je to samo privremeno. Isteraćemo ih - izjavio je ukrajinski predsednik i naglasio i da borbe utiču na moral ruskih vojnika, koji “ulaze u prodavnice i pokušavaju da nađu nešto za jelo”.

-Ovo nisu ratnici neke supersile. Ovo su zbunjena deca koja su iskorišćena - izjavio je predsednik Ukrajine.

Tvrdi i da je broj poginulih Rusa dostigao oko 9.000.

1 / 10 Foto: Profimedia

Ukrajinski generalštab: Imamo ruski ratni plan

Generalštab ukrajinske vojske ranije je rekao da je došao u posed ruskog ratnog plana 810. pomorske brigade crnomorske Ratne flote, prema kojem je, navodno, ideja bila da se Ukrajina pokori za 15 dana, prenela je danas ukrajinska "Pravda".

Ovi dokumenti su inicijalno objavljeni 18. januara, a "Pravda" navodi kao izvor ukrajinski Generalštab koji je objavio dokumenta na "Fejsbuku". Prema tajnim informacijama, plan za rat u Ukrajini je glasio da ta zemlja mora da padne za 15 dana, od 20. februara do 6. marta, preneo je Generalštab ukrajinske vojske.

Rusija je napala Ukrajinu 24. februara.

Danas je osmi dan ruske invazije na Ukrajinu. Očekuje se da će se danas održati nova runda pregovora Rusije i Ukrajine. Generalna skupština UN izglasala je rezoluciju kojom se osuđuje ruska agresija nad Ukrajinom. Herson je pao u ruke ruske vojske, postavši prvi veliki ukrajinski grad koji je došao pod rusku kontrolu od invazije prošle nedelje.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.