KOLIKO NUKLEARNOG ORUŽJA IMA RUSIJA U POREĐENJU SA OSTATKOM SVETA? U pitanju su hiljade, evo šta kažu podaci
Nuklearno oružje, Foto: Profimedia, AP, Ilustracija/Espreso.co.rs

NAORUŽANJE

KOLIKO NUKLEARNOG ORUŽJA IMA RUSIJA U POREĐENJU SA OSTATKOM SVETA? U pitanju su hiljade, evo šta kažu podaci

Među nuklearnim oružjem u posedu Rusije nalaze se i interkontinentalne balističke rakete (ICBM), koje mogu da putuju hiljadama kilometara

Objavljeno:

Ruski predsednik Vladimir Putin izdao je jezivo upozorenje zapadnim zemljama da će, svako ko bude razmišljao o mešanju spolja, suočiće se sa "posledicama većim od svih sa kojima su se suočili u istoriji".

Ruski predsednik optužio je SAD i njene saveznike da su ignorisali njegov zahtev za sprečavanje pridruživanja Ukrajine NATO-u i ponude Moskvi bezbednosne garancije.To je dovelo do straha da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje protiv neprijatelja, a sada se ceo svet pita da li će Putin pritisnuti crveno dugme.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUTALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE

Među nuklearnim oružjem u posedu Rusije nalaze se i interkontinentalne balističke rakete (ICBM), koje mogu da putuju hiljadama kilometara.

Podaci Arms Control Association navode da Rusija i SAD imaju na hiljade komada nuklearnog oružja, dok Velika Britanija, Francuska i Kina imaju na stotine.

Koliko nuklearnog oružja ima Rusija u poređenju sa ostatkom sveta?

Rusija - 6.257

Amerika - 5.550

Kina - 350

Francuska - 290

Velika Britanija - 225

Pakistan - 165

Indija - 156

Izrael - 90

Severna Koreja - 40

Ukrajina nema nuklearno oružje.

Nakon kraja Hladnog rata 1991. godine i raspadom Sovjetskog Saveza, čiji je deo bila Ukrajina, Moskva je u Ukrajini ostavila veliki broj nuklearki.

Međutim, Ukrajina je donela odluku da se reši oružja i opredelila se za potpunu denuklearizaciju.

Nuklearne opcije predstavljaju najdrastičnije oružje u naoružanju supersila i odluka da se upotrebe nosi najteže moguće posledice.

Mogućnost upotrebe nuklearnog oružja i dalje je daleko sa verovatnim razaranjem obe strane, što bi nadmašilo troškove bilo koje koristi koja bi se mogla izvući upotrebom oružja za masovno uništenje.

Ugovor o neširenju nuklearnog oružja je na snazi od 1970. godine. Potpisale su ga Velika Britanija i SAD, kao i Sovjetski Savez (sada Rusija), a ukupno 191 zemlja je pristupila sporazumu.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.