"TO ZNAČI PREKID DIJALOGA": Evropska unija odgovorila na poruku LAVROVA!
Sergej Lavrov, Foto: Profimedia

JASNA PORUKA

"TO ZNAČI PREKID DIJALOGA": Evropska unija odgovorila na poruku LAVROVA!

Tenzije i neslaganja moraju biti rešeni kroz dijalog i diplomatiju

Objavljeno:

Evropska unija odgovorila je danas, u ime svih 27 zemalja članica, na poruku šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova o principu "nedeljivosti bezbednosti", što će, kako je Lavrov prethodno najavio, dovesti do prekida dijaloga.

Stalni predstavnik Ruske Federacije pri EU Vladimir Čižov primio je, u ime šefova diplomatija 27 zemalja članica, odgovor EU na poruku Lavrova na temu "nedeljivosti bezbednosti", objavljeno je na sajtu ruske misije pri EU.

"Umesto da od svake države (članice) pruži pošten i jasan odgovor, EU želi da izađe s ovim kolektivnim papirom, gde će sve nijanse nacionalnih stavova biti poništene. Siguran sam da u tom slučaju nećemo moći da razgovaramo, i onda ćemo, pretpostavljam, morati da razmislimo kako da izađemo iz te situacije", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare pred razgovore sa šeficom britanske diplomatije Liz Tras, navodi Ta s s.

Šef diplomatije EU, Zosep Borelj, kaže da je u ime zemalja članica EU odgovorio na pismo koje su članice Unije dobile od Lavrova.

1 / 4 Foto: Profimedia

"Tenzije i neslaganja moraju biti rešeni kroz dijalog i diplomatiju. Pozivamo Rusiju na deeskalaciju i prekid gomilanja vojnih snaga u i oko Ukrajine i Belorusije", poručio je ovim povodom Borelj na Tviteru.

U diplomatskim izvorima u Briselu navodi se da u zajedničkom pismu EU ponavlja svoju zabrinutost zbog trenutne situacije, ali naglašava da je, zajedno sa partnerima iz NATO, spremna za nastavak dijaloga sa Moskvom u cilju jačanja bezbedsnonih prilika za sve.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.