PROCURELI DOKUMENTI! Otkriveno kako su Amerika i NATO odgovorili na ruske zahteve
NATO, Foto: Profimedia

TENZIJE RASTU

PROCURELI DOKUMENTI! Otkriveno kako su Amerika i NATO odgovorili na ruske zahteve

NATO je okrivio Rusiju za "značajno, ničim izazvano, neopravdano i stalno” vojno jačanje oko Ukrajine i u Belorusiji

Objavljeno:

Prema navodnim procurelim dokumentima koje je objavio u španski dnevnik "El Pais", SAD i NATO su formalno odbacili ključne zahteve Rusije u vezi sa neširenjem vojnog bloka na istok i širim bezbednosnim garancijama u Evropi.

Međutim, oni ostaju otvoreni za dijalog i ponudili su neke oblasti moguće saradnje. Pisani odgovori na decembarske predloge Moskve u velikoj meri odražavaju ono što su zapadni zvaničnici javno rekli tokom napetog sukoba u Evropi.

NATO je okrivio Rusiju za "značajno, ničim izazvano, neopravdano i stalno” vojno jačanje oko Ukrajine i u Belorusiji. Blok je ponovio svoju podršku "pravu drugih država da biraju ili menjaju bezbednosne aranžmane“, zamerivši zahtev Rusije da Alijansa ne prihvati ni Ukrajinu ni bilo koje nove članice na istoku Evrope.

Blok predvođen SAD negirao je da predstavlja pretnju Rusiji i tvrdio da je "pružio ruku prijateljstva“, nudeći Moskvi dijalog nakon završetka Hladnog rata početkom 1990-ih.

- Preokretanje ruskog vojnog jačanja oko Ukrajine biće od suštinskog značaja za napredak - napisao je NATO.

Sa svoje strane, blok je ponudio opštu transparentnost i mere za izgradnju poverenja, kao što su razmena izveštaja o međusobnim vojnim vežbama, konsultacije, uspostavljanje telefonske linije za civile i ponovno uspostavljanje odgovarajućih misija u Moskvi i Briselu.

SAD su na sličan način odbacile zahtev da se NATO ne širi još bliže ruskim granicama.

- Amerika nastavlja da čvrsto podržava politiku otvorenih vrata NATO-a - navedeno je u pisanom odgovoru koji prenosi RT.

1 / 9 Foto: Profimedia

Vašington je rekao da je spreman da razgovara o "recipročnim obavezama i Sjedinjenih Država i Rusije da se uzdrže od raspoređivanja ofanzivnih kopnenih raketnih sistema i stalnih snaga sa borbenom misijom na teritoriji Ukrajine“.

Što se tiče američkih i NATO snaga u istočnoj Evropi, njihovo trenutno raspoređivanje bilo je "ograničeno, proporcionalno i u potpunosti u skladu sa obavezama prema Osnivačkom aktu NATO-Rusija“, navodi se u dokumentu, uz dodatak da će saveznici "ojačati svoj odbrambeni stav“ ako Rusija napadne Ukrajinu ili poveća "silu".

Odražavajući odgovor NATO-a, SAD su napisale da se napredak u dijalogu može postići samo "u okruženju deeskalacije u odnosu na preteće akcije Rusije prema Ukrajini“.

SAD su naglasile da su spremne da nastave razgovore o kontroli strateškog naoružanja sa Moskvom, uključujući ograničenja u razmeštanju balističkih projekata i bombardera opremljenih nuklearnim oružjem.

Rusija je negirala planove za napad na Ukrajinu i više puta je izjavila da vojnu infrastrukturu Zapada duž njenih granica posmatra kao pretnju. Moskva je u decembru predložila da SAD i NATO potpišu pravno obavezujuće sporazume o tom pitanju.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u utorak da su pisani odgovori poslati Moskvi pokazali da Vašington ne poštuje "fundamentalne” bezbednosne brige Rusije. Slične primedbe u vezi sa zapadnim stavom ranije je izneo i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

1 / 8 Foto: Profimedia

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.