Hakeri napali i blokirali rutere nemačkog Telekoma!
Foto: Giphy

na udaru

Hakeri napali i blokirali rutere nemačkog Telekoma!

Nemački Telekom našao se na meti velikog hakerskog napada. Oko 900.000 rutera korisnika tog operatera nije radilo dva dana – čime je pogođeno oko 20 miliona ljudi. Nije bilo moguće korišćenje interneta, telefona i televizije
Objavljeno: 08:41h

Telekom je napadnut – sajber-kriminalci hteli su da "porobe“ rutere tog internet-operatera u Nemačkoj, ali to nisu uspeli – mada su ih ipak onesposobili.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Sada se traže krivci i predlažu kaznene mere, piše Dojče vele.

Nemački Telekom našao se na meti velikog hakerskog napada. Oko 900.000 rutera korisnika tog operatera nije radilo dva dana – čime je pogođeno oko 20 miliona ljudi. Nije bilo moguće korišćenje interneta, telefona i televizije. Nepoznati napadači su, prema poslednjim informacijama, početkom novembra otkrili rupu u bezbednosnom sistemu tih rutera i pokušali da uspostave kontrolu nad njima. No, napad na ranjive rutere je zakazao, i umesto da ostanu „porobljeni“, oni su se „zagrcnuli“ zbog greške u štetnom kodu i – zakazale su im pomenute funkcije. Greška u zaštiti rutera otkrivena je 7. novembra i to najpre kod irskog provajdera Eir. Nemački Telekom morao je da zna do kakvih problema može da dođe. Do rešenja problema, Telekom je svojim korisnicima stavio na raspolaganje besplatan mobilni internet. U nekolikim saopštenjima koncerna dominira poruka da je sve prošlo dobro, jer napadači nisu uspeli da „porobe“ rutere, i da bi sve bilo mnogo gore da im je to uspelo. Poručuje se i da ovako nešto može uvek ponovo da se desi. To, međutim, nije moglo da skrene pažnju sa činjenice da je Telekom imao grešku u filtriranju komunikacije svojih rutera sa internetom. Incident su odmah počeli da komentarišu i političari, a među prvima su se oglasili oni koji bi da uvode drakonske kazne i bolju kontrolu interneta. Tako je ministarka pravosuđa Hesena, Eva Kine-Herman, rekla da „počinioci moraju znati da su ovakve stvari i posebno pripremne aktivnosti – kažnjive. Predlozi su još od kraja leta na stolu nemačke vlade i Bundestaga“. U ovoj izjavi upada u oči vrlo nejasan pojam „pripremnih aktivnosti“. A ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Mezijer je rekao da bi proizvođači morali da budu „snažnije obavezani da se staraju o zaštiti svojih proizvoda od hakerskih napada“.

(Espreso.co.rs / DW)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.