HILJADE PRISTALICA GRUZIJSKE OPOZICIJE IZAŠLE NA ULICE TBILSIJA: Nezadovoljni rezultatima lokalnih izbora
Ilustracija, Foto: Profimedia

NEZADOVOLJSTVO

HILJADE PRISTALICA GRUZIJSKE OPOZICIJE IZAŠLE NA ULICE TBILSIJA: Nezadovoljni rezultatima lokalnih izbora

Opozicija optužuje vlast za izbornu prevaru

Objavljeno:

Hiljade pristalica gruzijske opozicije izašle su danas na ulice Tbilisija, nezadovoljne rezultatima lokalnih izbora na kojima je ubedljivo pobedila vladajuća partija.

Kandidati vladajuće partije Gruzijski san pobedili su u jučerašnjem drugom krugu lokalnih izbora u 19 od 20 opština, osvojivši i čelna mesta pet najvećih gradova, Tbilisija, Kutaisiji, Rustavija, Batumija and Potija.

Opozicija optužuje vlast za izbornu prevaru.

Lider vodeće opozicione stranke Nikanor Melija, poraženi kandidat za gradonačelnika Tbilisija, rekao je da su "pobede opozicije u mnogim opštinama odnete kao da se nikada nisu dogodile".

Melija, predsednik Jedinstvenog nacionalnog pokreta, rekao je okupljenim demonstrantima, koji su blokirali glavnu aveniju Tbilisija, da će opozicioni lideri krenuti da obilaze druge gradove kako bi privukli pristalice na masovanprotest u glavnom gradu 7. novembra.

Jučerašnji drugi krug izbora održan je nakon što u prvom krugu 2. oktobra nijedan kandidat nije osvojio apsolutnu većinu.

Izbori su održani u senci hapšenja bivšeg gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija, osnivača Jedinstvenog nacionalnog pokreta.

Nakon što je napustio Gruziju 2013. godine, Sakašvili je osudjen u odsustvu na šest godina zatvora za zloupotrebu položaja. On se vratio u Gruziju iz Ukrajine neposredno uoči prvog kruga lokalnih izbora, u nadi da će doprineti boljem rezultatu opozicije, ali je odmah uhapšen, posle čega je počeo štrajk gladju.

Posmatračka misija OEBS-a navela je da "pozitivno ocenjuje glasanje i brojanje glasova, uprkos nekim proceduralnim nedostacima, naročito tokom brojanja".

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.