Kolumbo NIJE OTKRIO AMERIKU! DNK otkucao ko ga je preduhitrio 500 godina pre!
Foto: Profimedia

LAKU NOĆ, KOLUMBO

Kolumbo NIJE OTKRIO AMERIKU! DNK otkucao ko ga je preduhitrio 500 godina pre!

U moru teorija o otkriću američkog kontinenta, ovo je najtvrđi dokaz
Objavljeno:

Možda ljudi lažu, ali DNK sigurno - ne. Nedavna analiza DNK islandskih porodica dokazala je da, zapravo, Kolumbo nije prvi otkrio Ameriku, već preci stanovnika sa ovog ostrva. Genetski tragovi koji sežu oko 1000 godina unazad potvrdili su sumnje da su Vikinzi bili na "novoj zemlji" mnogo pre drugih, a da su sa putovanja doveli stvari kojima nije mesto na evropskoj genetskoj mapi.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

foto: AP

Kristofor Kolumbo, italijanski moreplovac pod španskom zastavom, prema tome nije bio prvi Evropljanin koji je kročio na tlo američkog kontinenta, zbog čega više ne može da se smatra čovekom koji je otkrio Ameriku.

foto: Wikipedia

Ono što se godinama pretpostavljalo, sada je i naučno dokazano. postoje razne teorije o otkriću Amerike, a jedna od najjačih je ona da je Kolumbova preteča bio skandinavski avanturista Lejf Erikson koji je u 10. veku, oko 500 godina pre Kolumba, otkrio teritoriju koju danas zovemo Njufaundlend.

foto: Profimedia

Ono što istorija govori je da Erikson nikada nije kročio na teritoriju koju danas nazivamo Amerikom, kao što to nije uradio ni Kolumbo. Ipak, izgleda da su "setleri" sa Islanda rešili da svoj boravak produže još koji dan, godinu, vek... A dokaz njihove "krivice" jeste što su sa sobom poneli genetski materijal nepoznat evropskoj genetskoj mapi.

foto: Giphy
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.