NOVI MOMENTI IZ HAOSA U KABULU: "Foks Njuz" prenosi SAZNANJA
Kabul, Foto: Printscreen/Twitter

ludilo

NOVI MOMENTI IZ HAOSA U KABULU: "Foks Njuz" prenosi SAZNANJA

Kako su talibani napredovali, portparol Pentagona Džon Kirbi odbacio je poređenja između trenutne situacije u Avganistanu i pada Sajgona 1975.

Objavljeno:

Dok se talibani približavaju glavnom gradu Avganistana Kabulu, izvori Foks Njuza tvrde da zvaničnici uništavaju osetljiva dokumenta i opremu u američkoj ambasadi u Kabulu.

Foks Njuz je potvrdio da zvaničnici uništavaju osetljiva dokumenta i opremu u američkoj ambasadi u Kabulu. NPR je primetio da takvi dokumenti i oprema uključuju računare i telefone.

Kako su talibani napredovali, portparol Pentagona Džon Kirbi odbacio je poređenja između trenutne situacije u Avganistanu i pada Sajgona 1975.

"Nismo fokusirani na istoriju Vijetnamskog rata", rekao je on na konferenciji za novinare u petak. On je takođe rekao da nema "kristalnu kuglu" da predvidi da li će avganistanska vlada podleći talibanskim snagama ili ne. Međutim, obećao je da će SAD osigurati da se teroristička pretnja neće ponovo pojaviti u regionu.

Nešto drugačiju sliku o stanju u avganistanskoj prestonici daje bivši britanski marinac Pol Farting, prenosi Dejli Mejl. Govoreći iz Kabula dok se izbeglice iz cele zemlje povlače u grad, on je govorio o svom očaju što je Avganistan ponovo na rubu da bude pod vlašću talibana nakon dve decenije britanskog i zapadnog vojnog prisustva u zemlji.

"Izgubio sam dva svoja mlada marinca u Helmandu 2006. godine", rekao je za Skaj Njuz u petak. 'Zaista sada želim da mi neko kaže - u čemu je poenta? Nemam reči da opišem haos, uznemirenost, zabunu. '

Gubitak glavnog grada provincije Helmand, Kandahara u protekla 24 sata, dolazi nakon višegodišnjeg truda i prolivanja krvi američkih, britanskih i savezničkih snaga NATO-a. Procene ukazuju da su te zemlje izgubile oko 800 vojnika tokom višedecenijskog rata tamo.

Samo je Britanija izgubila više od 450 vojnika u Avganistanu. Nešto više od 400 bilo je rezultat neprijateljske akcije, a velika većina bila je u provinciji Helmand.

Opisujući scene u glavnom gradu Avganistana, Farting - koji je osnovao afganistansku dobrotvornu organizaciju za zaštitu životinja 'Novzad' - rekao je da je to 'apsolutna panika'.

"Nikada nisam video ništa slično", opisao je. "Na hiljade izbeglica sada dolazi iz zemlje nadajući se da će im Kabul biti poslednja nada u sigurnost, a svuda je samo očaj."

Bonus video:

00:36

BIVŠI NAČELNIK GENERALŠTABA: Vojska je naše vaspitanje i tradicija (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.