ETNA OD AKTIVNOSTI PORASLA! Vulkan doživeo pravu transformaciju!
Etna, Foto: Printscreen/Youtube

neverovatno

ETNA OD AKTIVNOSTI PORASLA! Vulkan doživeo pravu transformaciju!

Etna je jedan od najaktivnijih vulkana na svetu, a česte erupcije traju poslednjih 500.000 godina

Objavljeno:

Pojačana aktivnost Etne, čiji veličanstveni obrisi dominiraju istočnim delom Sicilije, posebno grada Katanije, rezultirala je time da je vulkan "porastao" nekoliko metara, pa je danas visok 3.357 metara, objavio je italijanski Institut za vulkanologiju.

"Aktivnost Etne tokom 2021. rezultirala je nakupljanjem većih količina piroklastičnog materijala i slojeva lave na konusu jugoistočnog kratera, najmlađeg i najaktivnijeg od četiri kratera na vrhu Etne, što je dovelo do znatne transformacije obrisa vulkana", stoji u saopštenju Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju (INGV).

Zahvaljujući analizi satelitskih snimaka, naučnici INGV-a su zaključili da je jugoistočni krater sada pretekao svog "velikog brata" na severoistoku, koji je poslednjih četrdesetak godina bio najviši vrh poznatog vulkana.

Podatak o nadmorskoj visini od 3.357 metara, sa greškom od plus ili minus tri metra, dobijen je zahvaljujući snimcima satelita Pléiades, snimljenim u julu u sklopu međunarodnog partnerstva "Geohazard Supersites and Natural Laboratories", što je omogućilo ažuriranje digitalnog modela Etne.

Od 1980. vrh vulkana nalazio se na severoistočnom krateru, koji je nakon eruptivnih aktivnosti u septembru 1980. i februaru 1981. dosegao maksimalnu visinu od 3.350 metara. Etna je tada izgubila nekoliko metara zbog klizišta na ivicama kratera pa se 2018. godine "smanjila" na 3.326 metara.

Etna je jedan od najaktivnijih vulkana na svetu, a česte erupcije traju poslednjih 500.000 godina.

(Espreso/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.