Putin uzvraća udarac Amerima: Duma suspendovala sporazum sa SAD o plutonijumu
Foto: AP

Sve zategnutije

Putin uzvraća udarac Amerima: Duma suspendovala sporazum sa SAD o plutonijumu

Ruska Državna duma donela je Zakon o suspenziji Sporazuma Rusije sa SAD o uništavanju plutonijuma, koji je potpisan 2000. godine
Objavljeno: 14:57h

Za suspenziju Sporazuma sa SAD je glasalo 445 poslanika, a jedan poslanik je bio uzdržan.

Ruski predsednik Vladimir Putin je podneo dokument na razmatranje Donjem domu Parlamenta još 3. oktobra.

Putin ukinuo sporazum sa Vašingtonom o uništenju plutonijuma!

U zakonu o napuštanju Sporazuma o uništenju plutonijuma, koji je objavljen na zvaničnom sajtu Dume, stoji da Rusija ponovo može da se pridržava Sporazuma ukoliko SAD reše sve nesuglasice koje su promenile situaciju od dana kada je Sporazum potpisan.

foto: Reuters

Među povode za suspenziju Sporazuma se ubrajaju povećanje vojne infrastrukture i broja vojnika SAD u NATO-u, neprijateljska politika koju Vašington vodi prema Moskvi, "zakon Magnitskog" i sve uvedene antiruske sankcije, prenosi Sputnjik.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Moskva traži i da SAD nadoknade Rusiji materijalnu štetu koju su izazvale i sankcije i kontrasankcije, kao i to da Vašington predstavi jasan plan uništenja viška plutonijuma shodno ranije potpisanom Sporazumu.

foto: Reuters

Sporazum je potpisan u Moskvi 29. avgusta 2000. godine, a u Vašingtonu 1. septembra 2000. godine. Odgovarajući protokoli potpisani su u Vašingtonu 15. septembra 2006. i 13. aprila 2010. godine. Sporazum, zajedno sa svim izmenama, stupio je na snagu 13. jula 2011. godine, nakon ratifikacije od strane Ruske Federacije.

(Espreso.co.rs / Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.