EU: Racija na hongkonški list pokušaj da se ućutkaju mediji
Evropska unija, Foto: EPA-EFE/ PATRICK SEEGER

kina koristi novi zakon

EU: Racija na hongkonški list pokušaj da se ućutkaju mediji

Jutrošnja racija na kancelarije lista "Epl dejli" i hapšenje pet njenih visokih rukovodilaca, pokazuje da se zakon o nacionalnoj bezbednosti koristi za gušenje slobode medija

Objavljeno: 15:37h

Evropska unija saopštila je danas da racija na hongkonški list "Epl dejli" pokazuje da Kina koristi svoj novi zakon o nacionalnoj bezbednosti da ućutka medije i slobodu izražavanja.

Jutrošnja racija na kancelarije lista "Epl dejli" i hapšenje pet njenih visokih rukovodilaca, pokazuje da se zakon o nacionalnoj bezbednosti koristi za gušenje slobode medija i slobode izražavanja u Hongkongu, navela je u saopštenju portparolka EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Nabila Masrali, preneo je Rojters.

Od suštinske je važnosti da sva postojeća prava i slobode stanovnika Hongkonga budu u potpunosti zaštićena, uključujući slobodu štampe i objavljivanja, istakla je ona.

Policija u Hongkongu uhapsila je ranije danas pet rukovodilaca lista "Epl dejli" i prvi put je imala nalog za zaplenu novinarskog materijala, prema novom zakonu o nacionalnoj bezbednosti, koji je Peking doneo prošle godine.

Policija je navela u saopštenju da je pet direktora kompanije uhapšeno zbog sumnje da su imali tajni dogovor sa stranom zemljom ili sa spoljnim elementima.

Racija u kojoj je učestvovalo 500 policajaca najnoviji je udarac za medijskog tajkuna Džimija Laja, vlasnika ovog tabloida i kritičara vlasti u Pekingu, čija je imovina zaplenjena po zakonu o bezbednosti i koji služi zatvorske kazne zbog učešća u protivzakonitim okupljanjima.

Policija je saopštila da je akcija imala za cilj prikupljanje dokaza, uključujući novinarske telefone i računare, što je izazvalo kritike zbog ugrožavanja medijskih sloboda.

Policija je saopštila da je tabloid objavio desetine izveštaja iz 2019. godine za koje se sumnja da su prekršili zakon o bezbednosti, koji se ne preminjuje retroaktivno, ali tužioci mogu da koriste radnje od pre njegove primene kao dokaz.

To je drugi put da je policija pretresla sedište tabloida, pošto je 200 policajaca ušlo u redakciju prošle godine da uhapsi Laja zbog sumnje da je u dosluhu sa stranim snagama.

On se u pritvoru nalazi od decembra, pošto mu je uskraćena kaucija po zakonu o bezbednosti, a do sada je odslužio nekoliko kazni zbog učešća na nekim neovlašćenim skupovima, uključujući i masovne demonstracije u Hongkongu 2019. godine.

Zakon o bezbednosti kažnjava zatvorom sve ono što Peking smatra subverzijom, secesionizmom, terorizmom i dosluhom sa stranim snagama, a ovaj potez je još jedan udarac za Epl Dejli, nakon što su vlasti prošlog meseca naredile da se akcije Laija u kompaniji "Nekst didžital", koji je izdavač ovih novina, zamrznu.

Bonus video:

03:38

AKO ŽENA MOŽE DA VODI DRŽAVU, ŠTO NE BI MOGLA DA VOZI TRAMVAJ?! Upoznajte NEVENU, prelepu vozačicu tramvaja

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.