MAKRONU PRETI PUČ! Francuski GENERALI prete VOJNOM DIKTATUROM ako predsednik ne zaustavi RASPAD DRUŠTVA i ISLAMISTE
Emanuel Makron, Foto: EPA-EFE/JOHN THYS / POOL

ZATEGNUTO

MAKRONU PRETI PUČ! Francuski GENERALI prete VOJNOM DIKTATUROM ako predsednik ne zaustavi RASPAD DRUŠTVA i ISLAMISTE

Vlada je oštro osudila pismo koje je objavljeno na 60. godišnjicu neuspelog državnog udara generala suprotstavljenih Francuskoj dodeli nezavisnosti Alžiru

Objavljeno: 15:34h

Emanuel Makron je zapretio kažnjavanjem generala koji su potpisali otvoreno pismo upozoravajući da zemlja ide u "građanski rat" zbog radikalnog Islama.

Dvadeset penzionisanih generala, kao i nekoliko vojnika koji su služili, potpisali su pismo u kojom se upozorava da će neuspeh u delovanju protiv "prigradskih horda" - referenca na pretežno dominantno migrantsko stanovništvo naselja koje okružuju Francuske gradove - dovesti do smrti "na hiljade".

Vlada je oštro osudila pismo koje je objavljeno na 60. godišnjicu neuspelog državnog udara generala suprotstavljenih Francuskoj dodeli nezavisnosti Alžiru.

"Ovo su neprihvatljive radnje", rekla je u ponedeljak ministarka odbrane Florens Parli, dodajući da su pripadnici vojne službe osporili zakon koji od njih zahteva da ostanu politički neutralni.

"Biće posledica, naravno", rekla je Parli, dodajući da je naredila načelniku Generalštaba vojske da ih disciplinuje.

Otvoreno pismo, objavljeno u desničarskom časopisu "Valeurs Actuelles", tvrdi da bi vojni puč mogao biti potreban kako bi se zaustavio "građanski rat" u Francuskoj.

Uprkos osudi vlade i levičarskih partija, Marin Le Pen je pozdravila pismo koje je potpisalo 80 oficira, kao i 20 generala.

"Pozivam vas da nam se pridružite u učešću u predstojećoj bici, koja je bitka za Francusku", napisala je u odgovoru na pismo.

Glavni potpisnik je Krisitan Pikuemal (80), koji je komandovao Legijom stranaca pre nego što je uhapšen tokom učešća u antiislamskim demonstracijama 2016.godine.

Bonus video:

03:11

ESPRESO NA LICU MESTA: OTIŠLI SMO NA SMETLIŠTE U STUDENJAKU KOJE SU NAPRAVILI KORONA-STUDENTI!

(Espreso/dailymail.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.