ŠTA JE OVO? Brodolomnicima niko nije hteo pomoći
Migranti, Foto: Printscreen/Youtube

BRODOLOM

ŠTA JE OVO? Brodolomnicima niko nije hteo pomoći

Dan nakon brodoloma, posada broda “Maj Roz”, koji se približio mestu nesrece, saopštila je da su plovili bukavlno u moru leševa

Objavljeno:

Italijanski mediji opširno izveštavaju o jučerašnjem brodolomu i smrti više od stotinu migranata u blizini libijske obale i pri tome, bez izuzetka, optužuju vlasti država koje su odbile da im pomognu.

Dan nakon brodoloma, posada broda “Maj Roz”, koji se približio mestu nesrece, saopštila je da su ”plovili bukavlno u moru leševa", piše list “Fanpejđ”.

Iz nevladine organizacija koja deluje u sredozemlju “Okeanski viking"” tvrde da su na vreme obavestili vlade Italije, Malte i Libije i tražili pomoć, ali da su "one, kao i u prethodnim situacijama, odgovornost prebacivale jedni na druge”.

Prema svedočenju Frančeska Kreaza, člana nevladine organizacije “SOS Mediterane”, migrantima koji su se davili nisu pomogli ni trgovački brodovi koji su plovili u blizini i bili su obavešteni, a ni evropska agencija za sigurnost granica “Fronteks”.

U zvaničnom saopštenju, “Fronteks” tvrdi da su nakon prijema apela za pomoć obavestili centre sve tri zemlje, Libije, Italije i Malte.

Libijska obalska straža je tek nakon 24 sata javila da ne može intervenisati jer su talasi bili visoki pereko šest metara, a vlasti Malte i Italije još nisu izdali nikikakvo saopštenje povodom tragedije.

Portparolka svetske organizavije za migracije Safa Mšeli izjavila je da su države odbile da spasu stotinu ljudskih života.

Predsednik evropskog parlamenta David Sasoli pozvao je evropske zemlje da ovlaste i daju mandat EU kako bi mogla organizovati pomoć, humanitarne koridore i organizovati prihvat migranata na što ih obavezuje međunarodno pravo.

Bonus video:

00:12

SNIMAK IZ SVEMIRA! Pogledajte kako se Beograd promenio za samo 35 godina

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.