NEKOLIKO SATI UOČI IZJAŠNJAVANJA EMA O VAKCINI ASTRAZENEKE: SZO pozvala na nastavak vakcinacije!
Dobrobiti daleko premašuju rizike, Foto: Profimedia

POZIV

NEKOLIKO SATI UOČI IZJAŠNJAVANJA EMA O VAKCINI ASTRAZENEKE: SZO pozvala na nastavak vakcinacije!

Prijavljivanje potencijalnih neželjenih efekata je rutina u kampanjama vakcinacije

Objavljeno: 15:01h

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) danas je ponovo pozvala na nastavak vakcinacije Astrazenekom nekoliko sati uoči izjašnjavanja Evropske agencije za lekove (EMA) o toj vakcini protiv korona virusa.

Savetodavni komitet SZO za bezbednost vakcina trebalo bi da sutra objavi procene o vakcini Astrazeneka, dodaje ta zdravstvena organizacija UN.

Trenutno "dobrobiti vakcine Astrazeneka daleko premašuju rizike i treba nastaviti njenu upotrebu kako bi se spasili životi", rekao je na konferenciji za novinare direktor evropskog ogranka organizacije UN Hans Kluge.

EMA treba da danas posle podne iznese procenu o vakcini Astrazeneka nakon što je više zemalja Evropske unije obustavilo njeno korišćenje zbog pojave krvnih ugrušaka kod osoba koje su primile tu vakcinu.

"Prijavljivanje potencijalnih neželjenih efekata je rutina u kampanjama vakcinacije. To ne mora nužno značiti da su ovi dogadjaji povezani sa vakcinacijom", rekao je Kluge, dok je SZO pozvala na nastavak vakcinacije Astrazenekom.

Kluge je rekao da se "za sada ne zna da li su neki ili svi slučajevi uzrokovani vakcinom ili drugim faktorima". "SZO procenjuje najnovije bezbednosne podatke, a nakon što to završi, objaviće rezultate", dodao je on.

Bonus video:

00:59

Na Tajlandu obučili pse da otkriju koronu

(Espreso/ Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.