SRBIJA JE UPOTREBOM VEŠTAČKE INTELIGENCIJE POSTALA SVETSKI LIDER U VAKCINACIJI: Forbs nas je BRUTALNO nahvalio!
Veštačka inteligencija već se primenjuje u najsloženijim procesima, Foto: Profimedia

ZVUČI NESTVARNO

SRBIJA JE UPOTREBOM VEŠTAČKE INTELIGENCIJE POSTALA SVETSKI LIDER U VAKCINACIJI: Forbs nas je BRUTALNO nahvalio!

Mark Minevič, stručnjak za veštačku inteligenciju i osnivač firme Going Global Ventures piše za Forbes zašto je oduševljen pristupom Srbije vakcinaciji

Objavljeno: 09:12h

Jedan od najbitnijih magazina na svetu, američki "Forbs", piše u superlativima o precesu imunizacije stanovništva u Srbiji, Grčkoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Mark Minevič, stručnjak za veštačku inteligenciju i osnivač firme Going Global Ventures piše za Forbes zašto je oduševljen pristupom Srbije vakcinaciji.

Prenosimo ovaj tekst iz Forbesa, to jest njegov (najveći) deo koji se bavi Srbijom:

"2021. je odlučujuća godina za čovečanstvo, u kojoj će napori vlada koji se tiču vakcinacija odrediti kako živimo naše živote u godinama koje predstoje. Širom sveta, države neumorno rade na distribuciji i primeni vakcina, pokušavajući da zaustave efekte mutacija koje se dešavaju. Međutim, neke nacije su postale jasni pobednici u ovome, iznad drugih. Koristeći moć naprednih tehnologija i veštačke inteligencije, nacije kao što su Srbija, Grčka, Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael uspele su da postave optimizovan i efikasan sistem za distribuciju vakcina. Pogledajmo šta ove države rade dobro, i identifikujmo ključne stavke koje druge države mogu da kopiraju da bi postigle njihov uspeh.

Srbija je savršen primer za ovo. Građani u Srbiji imaju mnoge opcije. Mogu da biraju da li žele da se vakcinišu preko mehanizma za potvrdu, mogu da biraju koje vakcine žele da dobiju i na kojoj lokaciji žele da se vakcinišu. Postao sam veoma zainteresovan za rešenje Srbije i zatražio sam komentar od odgovornih. Po rečima Vukašina Grozdića, savetnika premijera, "kampanja vakcinacije u Srbiji je pažljivo planirana i pripremana unapred - čak i pre nego što smo dobili prvu isporuku, u decembru 2020. Pošto je brzina imunizacije bila ključna, odlučili smo da ponovo postavimo ceo proces i da se oslonimo potpuno na tehnologiju. Softver koji smo razvili omogućuje ubrzavanje svake faze procesa trostruko, u isto vreme uzimajući u obzir želje naših građana. U stvari, Srbija je jedina država na svetu u kojoj građani mogu da biraju tip vakcine".

Zaista, prema izveštaju Euronews-a, Srbija ima drugu najbržu stopu vakcinacije u Evropi. Dalje, premijer Srbije Ana Brnabić kaže: "Mi smo se odlučili za ovaj jedinstven pristup kako bismo dali građanima slobodu da biraju - kao način da povećamo poverenje javnosti i tako povećamo stopu vakcinacije. Ovo rešenje je u stvari rezultat ekstenzivnog fokusa u kojem je digitalizacija u poslednje četiri godine. Digitalna vlada i digitalno obrazovanje, zajedno sa digitalizacijom ekonomije, su u suštini našeg mandata".

Imunizacija se sada u Srbiji odvija na 410 punktova za vakcinaciju, u gotovo svim gradovima. U Beogradu, vakcinacija se obavlja na 18 punktova, od kojih je jedan Beogradski sajama, na kojem ima 50 mesta za vakcinaciju, gde svakog dana može da se vakciniše više od 8.000 građana. Dalje, prema izveštaju N1, "Financial Times je stavio Srbiju na 7. mesto globalno i na 2. mesto u Evropi, na listi zemalja sa najviše vakcinisanih na planeti. Srbija je do 26. januara dala 4,5 doza vakcina različitih proizvođača na 100 ljudi, ili 300.000 doza ukupno. Ovo je stavlja na 2. mesto u Evropi i 7. na svetu". Nadovezujući se na ovo, Petar Janjić, zamenik generalnog sekretara Vlade, kaže: "Konsultujući se sa ovim zemljama, postalo nam je jasno da će uspeh moći da se postigne samo koristeći pravu organizaciju uz upotrebu prave tehnologije. Naš tim, na čelu sa premijerkom, osigurao je besprekornu organizaciju i jaku koordinaciju mnogih učesnika. Zatim smo napravili nacrt odgovarajućeg tehnološkog rešenja, kako bismo upravljali procesom imunizacije. Informacioni sistem su samo za nekoliko nedelja razvili naši lokalni timovi, i on omogućava besprekornu automatizaciju procesa".

Dalje, Vlada Srbije je takođe implementirala novu, modernu platformu za isporuku i zakazivanje vakcina, nazvanu "Sistem za menadžment imunizacije Republike Srbije". Prema Verici Jovanović, direktorki Nacionalnog instituta za zdravlje Srbije, "kao institucija sa decenijama iskustva u imunizaciji populacije, prvi put imamo oruđe s kojim možemo da nadgledamo i epidemiju i imunizaciju svakog građanina u realnom vremenu".

Digitalna platforma sa bazom na internetu daje pristup građanima i operaterima kol-centra (interesovanje za registraciju, sistem obaveštavanja i upravljanje podacima), medicinskom osoblju i volunterima (registracija za imunizaciju, izdavanje sertifikata o vakcinisanju), ljudima iz lanca snabdevanja i radnicima u magacinima (distribucija vakcina), kao i menadžmentu (organizacija, upravljanje punktovima za vakcinaciju i medicinskim osobljem, nadzor i izveštavanje). Stotine primarnih zdravstvenih ustanova, punktovi za masovnu vakcinaciju, kao onaj na Beogradskom sajmu, Nacionalni institut za javno zdravlje, sa svojim regionalnim ograncima, nekoliko vladinih agencija, nacionalni portal e-Uprava, i nekoliko kol-centara - koji omogućavaju deljenje informacija, interoperabilnost i upravljanje - sve je ovo uvezano u sistem. Građani ispune jednostavan elektronski obrazac, dostupan na portalu e-Uprava, ili pozovu kol centar, kako bi ih prijavili operateri. Kompleksan algoritam veštačke inteligencije zatim automatski zakazuje vakcinacije nekoliko dana unapred, za svakog građanina pojedinačno, određujući sve to na osnovu željenog tipa vakcine, godišta građanina, zanimanja (postoje prioritetne grupe), zdravstvenog stanja i dostupnih vremenskih termina za vakcinaciju.

Ova platforma omogućava odlučujuću prednost u korišćenju algoritama veštačke inteligencije. Građani mogu brzo da se registruju za imunizaciju kroz ovaj sistem upravljanja, koji omogućava upozorenja u realnom vremenu, o napretku, praćenju i zakazanim vakcinacijama. Svi građani imaju pristup nacionalnom portalu e-Uprava, što znači da niko u populaciji nije ostavljen na cedilu. Pored ostvarivanja i ubrzavanja vakcinacije, ovo rešenje omogućava praćenje u stvarnom vremenu, i omogućava relevantnu analitiku o ključnim aspektima operacije, kao što su podaci o opštem interesovanju populacije za vakcinaciju i realan učinak. Ovo pomaže kod odluka da li i kada treba da se pojačaju kampanje informisanja javnosti, da li da se distribuiraju dodatne doze, i tako dalje. Platforma takođe analizira broj vakcinisanih građana, po godinama, zanimanju i lokaciji, i pomaže da se uvedu nove ili relaksiraju stare epidemiološke mere. Dalje, nadgledanje lanca distribucije (uključujući i "hladni lanac"), u potpunosti, uključujući sve magacine i punktove za vakcinaciju u Srbiji, opremu za transport i kapacitete skladištenja, sve ovo je od ključne važnosti za optimizaciju procesa distribucije.

Ne samo da se čini da je vlada zadovoljna, nego i građani Srbije na društvenim mrežama izražavaju zadovoljstvo inicijativom digitalne vlade i opštim iskustvom. Implementacijom efikasnog digitalnog okvira koji koristi veštačku inteligenciju, Srbija je ubrzala proces imunizacije do impresivne stope, koja nastavlja da raste."

Posle dela teksta koji se bavi Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Grčkom i Izraelom, kao dodatnim pozitivnim primerima, autor piše o lekcijama koje druge države mogu da nauče od ove četiri zemlje.

"Kako bi veštačka inteligencija bila efikasna u ubrzavanju imunizacije, vlade moraju da sakupe i primene velike količine medicinskih podataka, da bi odgovarajući mašinski algoritmi za učenje funkcionisali optimalno.

Implementirajte centralizovani onlajn sistem za registraciju koji koristi veštačku inteligenciju da ubrza brzinu isporuke i primene vakcina.

Napravite saradnju sa institucijama za istraživanje i vodećim naučnicima za obradu podataka, kako bi fokus bio na stvaranju sistema za distribuciju vakcina koji se zasniva na veštačkoj inteligenciji.

Postoji samo nekoliko najboljih primera za ovo na svetu. Ipak, ono što smo naučili iz njih omogućava nam da vidimo šta je potrebno da jedna nacija sprovede uspešnu kampanju vakcinacije. U ovo spadaju agilnost i organizaciona efikasnost. Vlade koje su na ovom spisku su uspele da odgovore na sve izazove i demonstrirale su moć digitalnih i tehnologija veštačke inteligencije.

U Srbiji, na primer, mnoge od ovih lekcija će biti odmah implementirane u nacionalnu digitalnu strategiju zdravstva. Kako kaže Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i e-Upravu Srbije, "važne lekcije u agilnosti naučili smo posle marta 2020, ali za uspeh ove operacije je od ključnog značaja bio napredni tehnološki ekosistem koji je sagađen pod vizijom i vođstvom premijera Ane Brnabić. Efikasnost i sofisticiranost ovog rešenja prevazišli su čak i naša sopstvena očekivanja - onog minuta kada vakcina dodirne tlo Srbije, mi znamo tačno koji građanin će je dobiti i odmah ga/je obaveštavamo kada treba da se pojavi i na kom punktu za vakcinaciju. Sve se ovo radi za manje od 48 sati!"

Jasno je, ne možemo više uzimati zdravo za gotovo moć veštačke inteligencije. U ovom vremenu u kojem se suočavamo sa napadom nekoliko varijanti Kovid-a na svim frontovima, jedino rešenje da se borimo protiv ove bolesti brže nego što ona može da evoluira je veštačka inteligencija".

U Srbiji su, prema poslednjim podacima Vlade, protiv korona virusa do sada vakcinisane 538.373 osobe.

Po broju vakcinacija na milion stanovnika, Srbija je druga u Evropi, posle Velike Britanije.

Iza Srbije su Malta, Danska, Island, Irska, Litvanija, Poljska, Rumunija, Slovenija i Španija.

Kada je reč o regionu, Srbija je ubedljivo prva po broju vakcinacija na milion stanovnika, a slede Rumunija, Slovenija, Mađarska, Hrvatska i Bugarska.

Po ukupnom broju vakcinacija, Srbija je u regionu druga, posle Rumunije.

Bonus video:

(Espreso/Forbes)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.