KOMPLIKACIJE SA TRANSPORTOM FAJZEROVE VAKCINE: Dostava kasni u 8 evropskih zemalja!
Fajzerova vakcina, Foto: Profimedia

fajzer

KOMPLIKACIJE SA TRANSPORTOM FAJZEROVE VAKCINE: Dostava kasni u 8 evropskih zemalja!

Lokalne vlasti u Nemačkoj takođe su prijavile u nedelju kašnjenje cepiva protiv korona virusa

Objavljeno: 13:13h

Isporuka Fajzerovih vakcina protiv korona virusa u osam evropskih zemalja je odložena zbog logističkih problema, s obzirom na temperaturu na kojoj bi doze trebalo da se drže, navode španske vlasti.

Kako prenose svetski mediji, špansko ministarstvo zdravlja dobilo je poruku Fajzerovog pogona za proizvodnju vakcina protiv korona virusa u belgijskom mestu Pjurs, u kojoj stoji da će isporuka biti obavljena u utorak, a ne danas kako je bilo najavljeno. Razlog kašnjenja je “problem sa kontrolom temperature prilikom utovara i isporuke”.

U objavi navode da će zbog ovog problema kasniti isporuka u osam evropskih zemalja, uključujući i Španiju. Lokalne vlasti u Nemačkoj takođe su prijavile u nedelju kašnjenje cepiva protiv korona virusa, pošto su saznale da je bilo problema sa temperaturom prilikom njihove dostave.

Kako navodi “Euronews”, isporuka za Fajzer-BioNtekove vakcine može da bude komplikovana, zato što cepiva moraju da se čuvaju na jako niskim temperaturama, odnosno oko -70 stepeni Celzijusa. Ono što donekle olakšava posao, jeste to što je vakcina stabilna na temperaturi između dva i osam stepeni Celzijusa.

Drugim rečima, može lokalno da se drži nekoliko dana u običnim frižiderima.

Evropske zemlje otpočele su vakcinaciju stanovništva tokom vikenda. Nemačka, Mađarska i Slovačka krenule su sa vakcinisanjem u subotu, dan pošto je Evropska komisija planirala da se počne sa davanjem cepiva.

Italija, Austrija, Francuska, Češka i druge zemlje krenule su u nedelju sa vakcinacijom širom zemlje.

(Espreso.co.rs/telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.