OVO SE SE SAZNALO: Procurilo iz laboratorije, VELIKI PROPUST, zbog ovoga ćemo SVI IMATI KORONU!?
Kina, Foto: EPA / ROMAN PILIPEY

propust kine

OVO SE SE SAZNALO: Procurilo iz laboratorije, VELIKI PROPUST, zbog ovoga ćemo SVI IMATI KORONU!?

Američki CNN objavio je dokumente za koje navode da pokazuju značajne propuste Kine na početku epidemije korona virusa

Objavljeno: 11:34h

Dokumenti koji su procurili iz kineske provincije Hubei pokazuju da je Kina prikazivala manje brojke zaraženih korona virusom, da su joj trebale nedelje da dijagnostifikuju nove slučajeve i da nisu javnost obavestili o vrhuncu sezone gripa u decembru prošle godine, što se poklapa s vremenom za koje se sumnja da su se zapravo u Kini pojavili prvi slučajevi korona virusa.

U izveštaju označenom kao "interni dokument, poverljivo", lokalne zdravstvene vlasti u provinciji Hubei, u kojoj je virus prvi put otkriven, navode ukupno 5.918 novootkrivenih slučajeva 10. februara, što je više nego duplo više od službenog javnog broja potvrđenih slučajeva.

Ta veća brojka u to vreme nije bila javno objavljena, a čini se da je Kina prikazivala podatke tako da umanji ozbiljnost epidemije, navodi se u dokumentu napisanom na 117 stranica, iz provincijskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Hubei, u koji je uvid imao CNN.

Kako se navodi, iako dokumenti ne daju dokaze o namernom pokušaju prikrivanja nalaza, otkrivaju brojne nedoslednosti u tome za šta su vlasti imale saznanja i onoga što je otkriveno javnosti.

Dokumenti, koji obuhvataju nepotpuno razdoblje između oktobra 2019. i aprila ove godine, ukazuju na nefleksibilan zdravstveni sistem ograničen birokratijom odozgo prema dolje i postupcima koji nisu bili pripremljeni za rešavanje novonastale krize.

Dodaje se da u nekoliko kritičnih trenutaka u ranoj fazi pandemije, dokumenti daju jasne dokaze i ukazuju na obrazac institucionalnih propusta, a jedna od najupečatljivijih tačaka podataka odnosi se na sporost kojom su dijagnostifikovani lokalni pacijenti sa korona virusom.

CNN je kontaktirao kinesko Ministarstvo spoljnih poslova i Nacionalnu zdravstvenu komisiju, kao i Hubeijevu zdravstvenu komisiju, kako bi komentarisali dokumenta, ali nisu dobili odgovor.

Danas, 1. decembra, navršava se godinu dana otkako je prvi poznati pacijent pokazao simptome bolesti u glavnom gradu provincije Hubei Vuhanu, a u dokumentima se navodi da se Hubei u to vreme osim sa prvim pacijentima obolelim od kovida-19 suočavao sa epidemijom običnog gripa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.