LOŠE VESTI: Nakon 29 godina prekinuto primirje u Zapadnoj Sahari!
Put na prelazu Gergerat do Mauritanije predstavlja glavnu kopnenu vezu između Maroka i ostatka Afrike, Foto: EPA / OMAR ALHAYALI

NASTAVILI ORUŽANU BORBU

LOŠE VESTI: Nakon 29 godina prekinuto primirje u Zapadnoj Sahari!

Gali je rekao je da je potpisao dekret kojim se najavljuje kraj obaveze grupe da se pridržava primirja i optužio Maroko za njegovo kršenje

Objavljeno:

Lider fronta Polisario, pokreta za nezavisnost Zapadne Sahare, Ibrahim Gali izjavio je danas da je grupa prekinula 29-godišnje primirje sa Marokom da bi nastavila oružanu borbu nakon granične konfrontacije.

Kolaps primirja, kojeg je Maroko rekao da namerava da se drži, mogao bi ponovo da pokrene dugo uspavani gerilski rat u udaljenoj pustinjskoj regiji i pogorša višedecenijska trvenja između Maroka i susednog Alžira, gde se nalazi Polisario, navodi Rojters.

Gali je rekao je da je potpisao dekret kojim se najavljuje kraj obaveze grupe da se pridržava primirja i optužio Maroko za njegovo kršenje.

Njegovu izjavu prenela je zvanična novinska agencija grupe, koja je takođe rekla da su borci Polisarija napali marokanske položaje duž različitih delova fronta, koji se proteže stotinama kilometara preko pustinje.

Rabat nije potvrdio da su napadnute njegove snage.

Marokanska vojska je juče ušla u tampon zonu na jugu teritorije da otvori put koji blokiraju pristalice Polisarija, a podržavaju ih naoruuuani borci, što je pokret za nezavisnost okarakterisao kao objavu rata.

Predstavnik Polisarija u Evropi Ubi Behraja rekao je u petak za Rojters da je ta grupa "proglasila povratak u oružanu borbu".

Diplomata upoznat sa situacijom rekao je u petak da se u blizini tampon-zone iz pravca marokanskih snaga čula jaka paljba. Rabat je rekao da je ispalio "hice upozorenja".

Put na prelazu Gergerat do Mauritanije predstavlja glavnu kopnenu vezu između Maroka i ostatka Afrike. Pristalice Polisarija, koje ga nazivaju ilegalnim prelazom, blokirale su ga 21. oktobra.

Marokanska vojska je rekla da je ponovo otvorila put za saobraćaj.

Maroko drži Zapadnu Saharu otkako je Španija napustila zemlju 1975. godine i smatra je delom svoje teritorije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.