VOLONTERI SU DETALJNO OPISALI ŠTA IM SE DESILO KAD SU PRIMILI VAKCINU PROTIV KORONE: Ovo morate PAŽLJIVO da čitate!
Vakcinacija/ilustracija, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ OMER MESSINGER

NUSPOJAVE

VOLONTERI SU DETALJNO OPISALI ŠTA IM SE DESILO KAD SU PRIMILI VAKCINU PROTIV KORONE: Ovo morate PAŽLJIVO da čitate!

- Na neki način sam razmišljao kao i moj deda u Drugom svetskom ratu. Samo sam hteo da sve što pre završi i znao sam da će sve kad tad završiti - rekao je Deshields

Objavljeno: 08:18h

Bio je to 'teški mamurluk'.

Tako svoje iskustvo s Pfizerovom vakcinom protiv koronavirusa opisuju oni koji su ga probali. Tvrde pritom kako su se nakon ubrizgavanja vakcine razvile nuspojave poput glabovolje, temperature i bolova u mišićima, koje su ih u mnogočemu podsetile na probleme nakon vakcinacije protiv gripa.

Volonteri koji su se podvrgnuli eksperimentalnom vakcinisanju kažu da su simptomi bili relativno teški. Jedan od njih, 45-godišnjak, kaže kako su nuspojave bile još i teže nakon druge runde vakcinacije, piše Daily Mail.

44-godišnji Glenn Deshields rekao je kako se nakon Pfizerove vakcine osećao "strašno mamuran", ali dodao je kako su simptomi brzo nestali.

Više od 43.500 ljudi u šest zemalja učestvovalo je u eksperimentalnom vakcinisanju u trećoj fazi ispitivanja proizvoda koji je proizveo farmaceutski gigant u nastojanju da suzbije pandemiju covida-19.

Rezultati pokazuju kako je vakcina najmanje devedeset posto učinkovito. Ti podaci mnogima su povećali nadu kako bi se život kakav smo nekad znali mogao uskoro vratiti. Ujedinjeno Kraljevstvo među prvim je zemljama koje su naručile vakcinu i to u količini od oko deset miliona doza.

Jedna od volonterki koje su se odlučile na vakcinaciju, Carrie, koja se novinarima predstavila samo imenom te rekla da je publicistkinja, kaže da je drugu dozu vakcine primila prošlog meseca.

Rekla je da je nakon toga patila od glavobolja, temperature i svraba po čitavom telu. Nuspojave su bile slične onima koje je iskusila nakon prvog vakcinisanja, ali nakon drugog su postale intenzivnije. Dodala je kako se vakcinisanju odazvala kao volonterka jer je smatrala da je to njena građanska dužnost. Ohrabrena vestima o napretku u razvoju vakcina veruje, kaže, da je time pomogla drugima koji su zaraženi.

- Na neki način sam razmišljao kao i moj deda u Drugom svetskom ratu. Samo sam hteo da sve što pre završi i znao sam da će sve kad tad završiti - rekao je Deshields koji je simptome takođe opisao kao mamurluk.

Kliničko ispitivanje vakcine uključivalo je da dio ispitanika uopšte ne primi vakcinu, već placebo, tečnost bez vakcine. Inženjer iz Džordžije, 42-godišnji Bryan, smatra kako je jedan od onih koji nisu primili vakcinu. Nije osetio nikakvu reakciju niti je njegov imuni sistem reagovao nakon što je primio dve doze, a povrh svega nakon toga se zarazio koronavirusom, od kojeg se ubrzo uspešno oporavio.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.