Kako bi izgledalo da ste vladar u nekom od ovih 12 spektakularnih zamaka? (FOTO)

VAŠE VISOČANSTVO

Kako bi izgledalo da ste vladar u nekom od ovih 12 spektakularnih zamaka? (FOTO)

Dajemo vam priliku da, makar na trenutak, zamislite kako bi vam bilo da ste u posedstvu nekog od ovih fantastičnih zdanja
Objavljeno: 08:23h

Divna je stvar biti turista i videti toliko zanimljivih zdanja širom sveta, koja sigurno nisu uobičajena u zemljama porekla. Amerikanci imaju Belu kuću, Srbi imaju Novi dvor, a ostali? Ovo su najlepše svetske palate (FOTO) Predstavljamo vam 12 mesta koje bi sigurno trebalo da posetite ukoliko se usudite da krenete na veliko putovanje, jer se radi o zamkovima, spektakularnim zdanjima u kojima su vekovima obitavali vladari različitih zemlja. 10 najboljih gradova za odmor na svetu! Šta mislite, na kom mestu je Beograd? (FOTO) 1. Malbork zamak, Poljska Pruski zamak sa početka 15. veka i dalje važi za najveći ciglani zamak na svetu!

2. Mont Sen-Mišel, Normandija Ovaj zamak, koji obično viđamo u kadrovima tokom Tur d Fransa, pored lepote specifičan je i po tome što do njega može da se dođe samo peščanim sprudom... i to za vreme oseke. Potiče još iz 8. veka.
3. Vindsor, Engleska Čuveni dvorac iz podignut je kada je Vilijam I Osvajač osvojio Englesku sredinom 11. veka. Podigli su ga Normani kako bi zadržali vlast. Danas on predstavlja rezidenciju engleske kraljevske porodice.
4. Kastel de Monte, Italija Izgradio ga je rimski car Frederik u 13. veku i već vekovima se drži poput planine, otud i ime. Jedini gubitak koji je pretrpeo jeste po pitanju bogatstva, nakon što je opljačkan početkom 20. veka.
Youtube (Printscreen)
5. Palacio de Pena, Portugalija Nacionalna palata u Penji predstavlja jedno fantastično, bajkoliko zdanje, nastalo u periodu romantizma. S brda gde se zamak nalazi vidi se gradić Sintra, a ovaj dvorac uvršten je i u 7 čuda Portugalije.
Youtube (Printscreen)
6. Predjama Ovaj zamak poznat je po tome što je smešten u pećini, pa je i naziv sasvim logičan. Ovo viseće zdanje napravio je jedan grof u 15. veku, a danas je popularna turistička atrakcija i lokacija za snimanje filmova.
Youtube (Printscreen)
7. Macumoto zamak, Japan Popularni japanski "hirahiro" ili "zamak u ravnici", poznat je i kao "Zamak vrana" zbog svoje crne spoljašnjosti. Napravljen je početkom 16. veka.
Youtube (Printscreen)
8. Tvrđava u Alepu, Sirija Jedna od najvećih i najstarijih tvrđava u svetu, stoji na svom mestu poslednjih pet hiljada godina. U pitanju je istorijska i biblijska lokacija, koju je tokom milenijuma okupiralo nekoliko civilizacija.
9. Palata Potala, Tibet Locirana visoko u Himalajima, predstavlja jednu od palata na najvećoj nadmorskoj visini. Podigao ju je Songsten Gambo, peti Dalaj Lama 1645. godine, gde su danas sedišta njegovih sledbenika.
10. Zamak Korvin, Rumunija Poznat i kao Hunjadijev zamak, po njegovom ktitoru Janošu Hunjadiju. Ipak, puno je popularniji po tome što se veruje da je u njemu živeo čuveni transilvanijski grof Vlad Cepeš, poznatiji i kao grof Drakula.
Youtube (Printscreen)
11. Praški zamak, Češka republika Teško je poverovati da ovo zdanje, koje liči na Diznilend, a gde su danas prostorije predsednika ove zemlje, napravljeno još u 9. veku! Naravno, na njemu su napravljene mnoge promene, pa se on danas puno razlikuje od izgleda koji je imao tokom vladavine kraljeva Bohemije.
Youtube (Printscreen)
12. Bakingemska palata, Engleska Za nju ne treba posebno predstavljanje. U pitanju je kraljevska rezidencija u Londonu i radno mesto tamošnjeg monarha, kraljice Elizabete II. U toj svrsi koristi se još od vremena kraljice Viktorije, sredinom 19. veka.
Koji biste izabrali? (Espreso.co.rs / Elite Readers)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.