OVA DRŽAVA ULAŽE 10 MILIJARDI U KLIMATSKE INICIJATIVE! Dala je primer, dok ostale zemlje ĆUTE!
Klimatske promene/ilustracija, Foto: EPA/WILL OLIVER

danska

OVA DRŽAVA ULAŽE 10 MILIJARDI U KLIMATSKE INICIJATIVE! Dala je primer, dok ostale zemlje ĆUTE!

Danska mora da bude primer svetu, ali niko nas neće pratiti ako je naš put skup, neizvediv ili društveno nepravedan.

Objavljeno: 07:43h

Danska vlada izdvojiće 1,58 milijardi dolara za nove klimatske inicijative i time uvažiti zahteve da ubrza mere smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, najavila je premijerka Mete Frederiksen.

Danska vlada tvrdi da može da ostvari ambiciozni cilj smanjenja emisijia u 10 godina za 70 odsto, ali problem joj predstavlja preterano oslanjanje na tehnologije koje će biti komercijalno isplative tek za nekoliko godina.

Frederiksen je branila planove svoje vlade o ciljanim ulaganjima u nove tehnologije, kao što su hvatanja ugljenika, zelenog vodonika, održive poljoprivrede i recikliranja plastike.

"Danska mora da bude primer svetu, ali niko nas neće pratiti ako je naš put skup, neizvediv ili društveno nepravedan", rekla je Frederiksen u parlamentu, prenosi SeeBiz.

Vlada je u avgustu predložila da se do 2025. godine u nove tehnologije uloži 10 milijardi danskih kruna (1,58 milijardi dolara) iz fonda EU za oporavak i državnog novca rezervisanog za pomoć u koronakrizi.

U utorak je 139 danskih poslovnih lidera, naučnika i političara, uključujući izvršnog direktora energetske kompanije Orsteda Henrika Poulsena, potpisalo apel kojom se od vlade traži ambiciozniji klimatski plan, a vladu su optužili da odugovlači.

Otkako je parlament krajem prošle godine usvojio ambiciozni zakon o klimi, vlada je pokrenula niz inicijativa kojima želi da ostvari četvrtinu zacrtanog smanjenja za razdoblje do 2030. godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.