KORONAVIRUS VIŠE NAPADA SIROMAŠNE NEGO BOGATE: Otkrivamo ZAŠTO
Živimo u kapitalističkom sistemu koji je prilagođen potrebama najbogatijih jedan posto, Foto: Shutterstock

svetska nepravda

KORONAVIRUS VIŠE NAPADA SIROMAŠNE NEGO BOGATE: Otkrivamo ZAŠTO

Ono što je svim zemljama zajedničko jeste da su bogati u najboljoj poziciji da izbegnu virus

Objavljeno:

Koronavirus je trenutno top tema, a iz dana u dan vlade širom sveta čine sve više kako bi zaustavile širenje virusa.

Kinezi imaju verovatno najstrože mere koje uključuju i zabrane izlaženja iz domova i nadzor stanovnika. Kanada je u zračnim lukama uvela strogu proveru putnika iz Irana i Kine. Italija je epicentar evropske borbe protiv virusa, a prisiljena je i da traži pomoć Evropske unije jer bolnice nemaju dovoljno resursa kako bi pomogle sve većem broju pacijenata.

Ono što je svim zemljama zajedničko jeste da su bogati u najboljoj poziciji da izbegnu virus i pripreme se za njegovo širenje.

Neki čak kažu da je pogrešno reći da su oni slabijeg zdravlja i stariji najugroženiji, već da smrtnost zavisi o klasi ili čak rasi jer sve više mrtvih ima upravo u siromašnim četvrtima.

"Živimo u kapitalističkom sistemu koji je prilagođen potrebama najbogatijih jedan posto, a što ste niže na toj lestvici to je gore za vas", govori profesor Blejk Poland sa univerziteta Toronto. Naravno, to će potvrditi i "mali ljudi" koji su često na Tviteru pisali da ne mogu otići na bolovanje jer im posao to ne dopušta ili pak jedva spajaju kraj s krajem pa ne mogu pratiti savete pojedinih vlada koje su građanima sugerisale da se opreme hranom u slučaju većeg širenja bolesti.

Siromašni su izloženiji bolesti

U SAD i Kanadi postoje velike razlike u zakonskoj regulaciji bolovanja od države do države ili provincije do provincije, a odluka je često prepuštena poslodavcima. Slično je i u Velikoj Britaniji gde je jedan lanac pabova odlučio da će koronavirus tretirati kao svaku drugu bolest pa će prva tri dana bolovanja biti plaćena, dok se odluka da se osoba izoluje i tako zaštiti smatra povodom za neplaćeni odmor.

Isto tako, siromašni su izloženiji bolesti jer rade na poslovima ili žive u mjestima koja su prenaseljena.

"Za mnoge marginalizovane grupe to je dvostruka opasnost. Svima je jasno da će se bolest širiti brže ako na jednom mestu živi previše ljudi", govori Poland i dodaje da to nije slučaj s bogatijim građanima koji se lakše mogu izolovati. Nadalje, ljudi koji rade više poslova nemaju vremena opremiti se hranom čak ni ako su finansijski sposobni da to učine.

Potrebna je promena samog sistema kako bi se izjednačile ove razlike među klasama jer se radi o pitanju moći. Slabije plaćeni radnici nemaju moć pa moraju udružiti snage s političarima i aktivistima koji se, u njihovo ime, bore za veća prava.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.