Ko je Trampuskoni? Donaldova politika, Silviov šoubiz pelcer! (FOTO) (GIF)

Bunga-bunga političari

Ko je Trampuskoni? Donaldova politika, Silviov šoubiz pelcer! (FOTO) (GIF)

Mačizam, kult ličnosti, ženskarenje, oštra nacionalistička retorika... Razlike između njih gotovo da nema, Tramp je novi Berluskoni. Njihova najveća sličnost svakako je stav o migrantima
Objavljeno: 12:02h

Kako se kampanja Donalda Trampa za republikanskog kandidata za predsednika SAD zahuktava, Italijani u njoj pronalaze neke od dobro poznatih stavova kojima se služio njihov nekada omiljeni premijer - Silvio Berluskoni. Ko je Trampova žena Melanija: Slovenačka misica na putu ka Beloj kući (FOTO) Mačizam i kult ličnosti baziran na čoveku koji propagira mantru "sam sam sebe stvorio", ženskarenje, oštra nacionalistička retorika... sve su to sličnosti Donalda i Silvija. Zapravo, Tramp je američki Berluskoni, piše "Politiko".

Italijanski medijski mogul predstavio se kao osoba koja je svoj uspešan recept iz biznisa prebacila u politiku. Poput Trampa, sebe je u kampanji predstavljao kao "antipolitičara", "čoveka koji će zemlju osloboditi zla"...
- Razlike između njih gotovo da nema. Tramp je novi Berluskoni. Berluskoni je neretko pričao o "Musolinijevim pozitivnim dostignućima" u italijanskoj istoriji, i čak branio neke njegove stavove. Jednom je čak istakao da "ponekad žali što nije diktator" - kaže Đovani Orsina, direktor "Luiss University School of Government" iz Rima. Da li je ovo svetski lupač gluposti #1? Sumanuti Donald Tramp obeležio je 2015. godinu (GIF) (VIDEO) Američki glasači koji bi da poverenje poklone Trampu "morali da paze šta žele", i da budu poučeni iskustvom Italije, jer premijer Berluskoni je nešto potpuno drugo u odnosu na kandidata Berluskonija. Udarni slogan njegove kampanje bio je "Manji porezi za sve". Tokom njegovog mandata, međutim, porezi su porasli, a 2013. su dostigli stopu od 53 procenta, što je tada bio najveći porez u celoj Evropi. Najveća sličnost njih dvojice svakako je stav o migrantima. Berluskoni je 2002. doneo kontroverzan zakon po kom je Italija mogla da vrati sve migrante nazad u njihove matične zemlje. Idealno za Trampa, piše "Politiko". Učila od Berluskonija i Ronaldinja: Zvezda filmova za odrasle prešla na fudbal! (FOTO) Berluskoni je zemlju doveo u dužničko stanje slično grčkom, a s druge strane nije se ni trudio da barem prikrije svoj stil života koji nije baš uobičajan za jednog premijera: ludovao je na bunga-bunga žurkama, bio umešan u seks sa maloletnicom, da bi na kraju završio na sudu zbog prevare oko plaćanja poreza.
Nije teško zamisliti reprizu italijanskog scenarija u Americi ukoliko Tramp zasedne u Belu kuću. - On je pretnja demokratiji jer nije političar, već brend - parazit koji uništava politički establišment samoreklamerstvom i oglašivačkim cakama. Rizik je veliki: posle Trampa, ostaje samo Tramp", zaključio je nedavno ugledni rimski list "Il Fatto Quoditano" upoređujući Trampa iz 2016. sa Berluskonijem od pre 20 godina.
(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.