UN APELUJU NA MARŠALA LIBIJE, hitno se vratite na početnu poziciju! Upozoravaju da će doći do KRVOPROLIĆA!
Ministri spoljašnjih poslova zapadnih sila i Japan su sa sastanka Skupštine G7 pozvali Haftara da zaustavi svoj pohod u Libiju!, Foto: Printscreen/Youtube

HAOS U LIBIJI!

UN APELUJU NA MARŠALA LIBIJE, hitno se vratite na početnu poziciju! Upozoravaju da će doći do KRVOPROLIĆA!

Ministri spoljašnjih poslova zapadnih sila i Japan su sa sastanka Skupštine G7 pozvali Haftara da zaustavi svoj pohod u Libiju!

Objavljeno: 17:43h

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održao je u petak vanrednu sednicu iza zatvorenih vrata na kojoj su pozvali snage maršala Halife Haftara da zaustavi ofanzivu na libijsku prestolnicu Tripoli, upozorivši da ta vojna akcija preti stabilnosti zemlje.

Nakon pada Gadafijevog režima 2011. tom naftnom bogatom severnoafričkom zemljom zavladao je haos koji povećava velik broj policije i postojanje dveju suparničkih vlada koje se bore za vlast: vlade nacionalnog jedinstva koju priznaje međunarodna zajednica na zapadu, i Libijske nacionalne vojske (LNA) Halife Haftara na istoku.

LNA maršala Haftara koja kontroliše istok zemlje od četvrtka napreduje prema Tripoliju, želeći da zauzme taj grad koji je u rukama vlade nacionalnog jedinstva na čelu s Fajezom al Saradžom.

"Izričito tražimo od LNA-e da se vrati na ranije položaje i prekine svaku vojnu akciju", rekao je zamenik britanskog ambasadora u UN Džonatan Alen novinarima uoči sednice.

"Vojno rešenje u Libiji nije moguće", dodao je.

Preti novo krvoproliće

Dan nakon susreta sa Saradžom u Tripoliju, Antonio Gutereš sastao se u petak u Bengaziju s maršalom Haftarom kako bi se, po rečima glavnog agenta, "sprečio vojni sukob".

G7 zabrinut

Ministri spoljašnjih poslova zapadnih sila i Japan su sa sastanka Skupštine G7 pozvali Haftara da zaustavi svoj pohod u Libiji!

"Pozivamo sve umešane strane da trenutno obustave sve vojne aktivnosti i pokrete prema Tripoliju", poručili su ministri Skupštine G7 zajedno s evropskom šeficom diplomatije Federikom Mogerini sa susreta u francuskom gradu Dinardu.

Vojni pokreti "ometaju izglede za politički proces pod okriljem UN, dovode civile u opasnost i prolongiraju patnju libijskog naroda", poručili su ministri Britanije, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i SAD-a.

Ministri su poručili i da ne sme biti vojnog rešenja libijskog sukoba a poduprli su i napore UN da se postigne novo političko rešenje o kojem bi se saglasili Haftar i nemoćna vlada u Tripoliju koja ima podršku UN.

BONUS VIDEO:

USPORITE, NISU NAS PRIMETILI! SAD ZASTANITE, ALI DA NE BUDE KAO D SE SLIKAMO! Pogledajte kako Obradović komanduje liderima opozicije na polaganju venca Oliveru Ivanoviću (KURIR TV)

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.