Švajcarci izglasali: Nema proganjanja stranaca koji počine krivično delo (FOTO)

OSTAJTE OVDE

Švajcarci izglasali: Nema proganjanja stranaca koji počine krivično delo (FOTO)

Na jučerašnjem referendumu u alpskoj zemlji, sa 58.9 posto glasova odbacili sporan predlog zakona koji je predložila tamošnja desnica
Objavljeno: 11:16h

Švajcarci su u nedelju s 58,9 posto glasova odbacili sporni zakonski predlog desničarske Švajcarske narodne stranke (SVP) o automatskom progonu stranaca koji počine bilo kakvo kazneno delo, pokazali su konačni rezultati. Atak na žene ne može, ljubljenje u javnosti može! (FOTO) (VIDEO) Referendum održan u vreme kada je određen broj evropskih zemalja zaoštrio ton prema doseljenicima, pošto je više od milion izbeglica u 2015. došlo u Evropu, ujedno je i test švajcarskog pravnog i političkog sistema. Prema konačnim rezultatima, 58,9 posto glasača protivi se predlogu da stranci koji žive u Švajcarskoj budu automatski prognani ako počine kazneno delo, ali i bilo kakav prekršaj nezavisno od toga koliko dugo žive u zemlji.

Pre šest godina, Švajcarci su s 52,9 posto glasova prihvatili inicijativu SVP o deportaciji stranaca kriminalaca, no parlament je taj zakon dopunio odredbom koja je sudijama omogućila da u nekim slučajevima izbegnu automatski progon osuđenih. "Ta inicijativa išla je protiv pravne države, ona bi sudijama stavila brnjicu. Iz tog razloga mobilizovali smo se u kampanji", rekla je Kristina Gagini, čelnica organizacije koja predstavlja privredne krugove Švajcarske, prenosi agencija AFP.
Prema objavljenim podacima, 63 posto Švajcaraca odazvalo se na referendum, što je znatno više od proseka u toj zemlji koji iznosi nešto više od 40 posto. Osim SVP, sve ostale stranke u parlamentu protive se tom predlogu, a protiv njega je potpisan i manifest grupe 120 pravnih stručnjaka i 270 bivših i sadašnjih parlamentarnih zastupnika. Kritičari smatraju da bi novi zakon bio posebno nepravedan prema 400 hiljada takozvanih "secondosa", druge generacije stranaca, koji su rođeni u Švajcarskoj, ali nemaju švajcarske pasoše.
Glas "da" dodatno bi zakomplikovao odnose s Evropskom unijom, koja je njen najveći trgovinski partner, jer Bern još uvek popravlja svoj imidž nakon referenduma o useljeničkim kvotama prema radnicima iz članica EU. (Espreso.co.rs / Avaz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.