PRONAŠLI SU DEDU U MESTU PORED ČERNOBILJA: Ostali su ZAPREPAŠĆENI kada su VIDELI kako izgleda! (FOTO)
Ivan Šamjanok (90), Foto: Printscreen/Twitter

nuklearna katastrofa

PRONAŠLI SU DEDU U MESTU PORED ČERNOBILJA: Ostali su ZAPREPAŠĆENI kada su VIDELI kako izgleda! (FOTO)

Šamjanok tvrdi da ni on ni njegova žena nikada nisu osetili posledice radijacije

Objavljeno:

Ovaj čovek koji živi u blizini zloglasnog Černobilja i ne planira da ode. Dom Ivana Šamjanoka (90) je tik izvan zabranjene zone. Kada su ih pre 30 godina vlasti terale da pobegnu od nadolazećeg radioaktivnog oblaka, on i njegova supruga su to odbili.

Šamjanok tvrdi da ni on ni njegova žena nikada nisu osetili posledice radijacije.

"Za sada je sve u redu. Juče su došli doktori, stavili me u krevet i proveravali me i merili. Rekli su "Sve je u redu s tobom, deda”, priča Šamjanok.

"Moja je sestra ovde živela sa svojim mužem. Odlučili su da odu i uskoro su bili pod zemljom… Umrli od utučenosti. Ja nisam utučen. Malo pevam, malo radim u vrtu, živim polako."

Šamjanok kaže kako mu se život nije puno promenio nakon katastrofe. On i njegova porodica nastavili su da jedu povrće i voće koje su sami uzgajali i dalje su držali krave, svinje i kokoške za meso, mleko i jaja. Sada kada mu je supruga umrla a deca se odselila, ostao je sam sa svojim rođakom, koji živi skroz na drugom kraju sela.

Zvanični broj ljudi koji su brzo umrli od posledica radijacije je 31, ipak više ih je umrlo od bolesti izazvanih radijacijom, poput raka. Ukupan broj mrtvih od dugoročnih posledica i dalje je uzrok intenzivne debate.

(Espreso.co.rs/Net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.