UZBUDLJIVA POLITIČKA DRAMA U BRITANIJI: Konzervativna partija će zariti nož u leđa Terezi Mej?
Politička kriza trese Britaniju, Foto: Reuter

haos oko bregzita

UZBUDLJIVA POLITIČKA DRAMA U BRITANIJI: Konzervativna partija će zariti nož u leđa Terezi Mej?

Za pokretanje postupka za glasanje o nepoverenju potrebno je da najmanje 48 konzervativnih poslanika preda pisma, što se očekuje do kraja dana

Objavljeno:

Nekoliko poslanika iz Konzervativne partije britanske premijerke Tereze Mej saopštilo je da je podnelo pisma za glasanje o nepoverenju premijerki, a londonski mediji očekuju da tokom dana bude predato neophodnih 48 pisama da bi se takav potupak pokrenuo.

Londonski "Telegraf" javlja da bi, uz očekivanje da do kraja dana bude predato 48 pisama, glasanje o nepoverenju vladi moglo obaviti već u utorak.

Za pokretanje postupka za glasanje o nepoverenju potrebno je da najmanje 48 konzervativnih poslanika preda takva pisma predsedavajućem takozvanog Komiteta 1922 Grejemu Brediju.

Bredi nije rekao koliko je pisama podneto, prenosi Rojters ukazujući da je za smenu Mej potrebno da 158 od ukupno 315 poslanika glasa protiv nje.

Britanska agencija je, međutim, prethodno prenela, pozivajući se na sajt Bregzit Central (BrexitCentral), da je tih 48 pisama već predato.

Bregzit central preneo je tu informaciju pozivajući se na neimenovani izvor, za koji tvrdi da je uvek bio pouzdan.

U međuvremenu, britanski mediji javljaju da ministar za zaštitu životne sredine Majkl Gouv, za kojeg se spekulisalo da će podneti ostavku zbog dogovora o Bregzitu, ipak neće napustiti vladu.

Kako navodi Rojters, izvor blizak Gouvu rekao je za Tajms da ministar neće napustiti vladu.

- On misli da je važno da nastavi da sarađuje sa kolegama iz kabineta kako bi osigurao najbolji ishod za zemlju - naveo je neimenovani izvor.

Britanski mediji prethodno su preneli da bi Gouv mogao da podnese ostavku zbog dogovora o Bregzitu, odnosno da mu je Mej ponudila mesto ministra za Bregzit, ali je on to odbio jer je premijerka odbila da mu dozvoli da promeni uslove dogovora o Bregzitu.

Tereza Mej pozvala je danas građane da podrže njen plan za Bregzit. Mej je na radiju odgovarala na pitanja građana, dan pošto je najavila da će s premijerskog mesta izvesti Veliku Britaniju iz Evropske unije, navodi Asošiejted pres.

Jedan od građana koji se javio u program rekao je da Mej treba da podnese ostavku i prepusti vođstvo nekom od vatrenih zagovornika Bregzita, dok ju je drugi uporedio s britanskim premijerom na početku Drugog svetskog rata Nevilom Čemberlenom, koji je uzalud pokušavao da udovolji nacističkoj Nemačkoj kako bi izbegao ulazak u rat. Mej, liderka Konzervativne stranke, ostala je čvrsto pri svom planu za Bregzit.

- Mnogi građani koji su (na referendumu 2016. godine) glasali za izlazak iz EU želeli su da osiguraju da odluke o stvarima, recimo ko može da uđe u ovu zemlju, donosimo mi ovde u Velikoj Britaniji, a ne Brisel, i upravo to donosi sporazum koji sam ispregovarala - kazala je britanska premijerka.

Britanska vlada je u sredu usvojila nacrt sporazuma o Bregzitu koji su dan ranije usaglasili pregovarači Velike Britanije i EU. U znak protesta juče je pet članova vlade podnelo ostavke, uključujući ministra za Bregzit Dominika Raba, dok su se evroskeptični konzervativci oštro usprotivili nacrtu sporazuma.

Oni navode da će predloženi sporazum, koji predviđa bliske trgovinske veze Londona i Brisela posle Bregzita, načiniti od Velike Britanije vazalnu državu, vezanu za pravila EU o kojima nema pravo glasa.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.