TRUDNICA JE OSTAVILA DECU PORED AUTOPUTA I OTIŠLA DA TRAŽI POMOĆ: Prošlo je 30 godina od kada je niko više NIJE VIDEO! (VIDEO)
Foto: Printscreen/youtube

MISTERIJA

TRUDNICA JE OSTAVILA DECU PORED AUTOPUTA I OTIŠLA DA TRAŽI POMOĆ: Prošlo je 30 godina od kada je niko više NIJE VIDEO! (VIDEO)

U julu 1988. godine Meri Vilks, vozila je autoputem M50 u blizini mesta Herefordšir

Objavljeno:

Misterija stara 30 godina, nikad rešeno brutalno ubistvo trudne žene na autoputu u Velikoj Britaniji i nakon tri decenije ostalo je zagonetka. Upravo je šokantna smrt Meri Vilks i jezive okolnosti njenog ubistva, inspirisala nagrađivanu britansku autorku Belindu Bauer za novi krimi-roman "Snap", koji je u vrlo kratkom vremenu zauzeo treće mesto na listi bestsellera.

U julu 1988. godine Meri Vilks, vozila je autoputem M50 u blizini mesta Herefordšir. Meri je sa svojom mlađom sestrom, 11-godišnjom Georgijom i 13 meseci starim sinom Markom otišla u posetu suprugu Adrianu, inače vojniku koji je bio na obuci u vojnoj bazi.

Kako je tek nedavno položila vozački ispit, pokušala je da izbegne vožnju autoputem i držala se lokalnih ulica. Ipak, na povratku kući se izgubila i odlučila se za autoput - jedini put za koji je bila sigurna da će je dovesti kući u Vandon. Odnosno, barem je tako mislila.

Već je počela da pada noć, a njen auto se pokvario. Meri je bila prisiljena da ostavi automobil u zaustavnoj traci i ode peške do prvog telefona kako bi zvala nekoga u pomoć.

Sestri je rekla da ostane u autu i pričuva Marka i otišla da potraži telefon. Nikad se nije vratila.

U nikad razjašnjenom sledu događaja, Meri je te tople letne večeri uspela da pronađe telefon i pozove policiju. Objasnila je da joj je auto u kvaru, da je ona u sedmom mesecu trudnoće i da je dvoje male dece sa njom.

Dispečer je uzeo njene podatke i zamolio je da ostane na liniji dok on pokuša da stupi u kontakt s njenom porodicom. Međutim, njen otac je otišao u ribolov s jedinim automobilom koji je porodica imala.

Prizor koji je nemoguće zaboraviti

Nakon nekoliko minuta, dispečer se vratio na liniju i pokušao dozove Meri, ali jedini zvuk koji je čuo s druge strane bio je zvuk automobila koji prolaze.

'Gospođo Vilks? Gospođo Vilks?' Ništa. 'Gospođo Vilks?' Nije bilo odgovora.

Nekako baš u to vreme, policijska patrola naišla je na neobičan prizor: Jedanaestogodišnja devojčica hodala je po zaustavnoj traci autoputa i u rukama nosila malo dete.

Policija je pronašla napušteni auto, a nedaleko od auta naišli su na zaista jeziv prizor - slušalica telefona za hitne pozive visila je na žici. Osobe koja je poslednja koristila telefon - trudne Meri - nije bilo nigde u blizini.

Do sedećeg jutra organizovana je potraga po celoj zemlji. Istražitelji su pronašli tragove krvi na govornici koju je koristila Meri, ali nesrećnu ženu su pronašli tek 24 sata kasnije - njeno beživotno telo ležalo je pod nasipom, nekih pet kilometara udaljenosti od mesta na kojem je ostavljen pokvareni automobil.

Imala je ubodnu ranu na vratu i slomljenu vilicu.

Policija se svim snagama bacila u potragu za počiniocem. Jedan svedok je tvrdio da je video muškarca koji je šetao po zaustavnoj traci u neposrednoj blizini mesta zločina, pa je policija na osnovu opisa napravila fotorobot osumnjičenog.

"Na pogrešnom mestu u pogrešno vreme"

Na osnovu dojave kolege, uhapšen je 32-godišnji Edvard Braving, bivši vojnik koji je radio u noćnom klubu u južnom Velsu. Braving nije poznavao žrtvu, ali te večeri je putovao za Škotsku i prolazio istom deonicom autoputa kao i Meri.

Kao uznemirujuća podudarnost, isplivala je informacija da se osumnjičeni Braving na dan ubistva posvađao sa svojom suprugom - koja je takođe bila trudna.

Tužilaštvo je pred porotu iznelo slučaj u kojem je Braving predstavljen kao nasilni muškarac koji je nakon porodične svađe svoj bes iskalio na nepoznatoj ženi. Meri se samo našla na pogrešnom mestu u pogrešno vreme, tvrdilo je tužilaštvo.

To je bilo dovoljno da ga porota 1989. godine proglasi krivim, pa je Braving osuđen na 25 godina zatvora.

Neverovatan obrt na sudu

U neverovatnom obrtu, pet godina kasnije presuda je poništena. Sudije su na osnovu uložene žalbe ponovno ispitale slučaj i zaključili su da nema dovoljno dokaza za osudu jer je policija zataškala dokazni materijal naknadno pronađen tokom istrage.

Naime, policijski službenik koji u tom trenutku nije bio na dužnosti tvrdio je da je na mestu zločina video sumnjivi automobil - iste marke kao i Bravingov, ali je kasnije otkriveno da se broj registracije nije podudarao s registracijom na Bravingovom automobilu.

Na kraju je Edvard Braving pušten iz zatvora i dobio je odštetu koja je navodno iznosila nešto više od 600 hiljada funti. Umro je u maju ove godine u 63. godini.

Vest je objavljena u svim medijima, a ljudi koji su ga poznavali na društvenim mrežama su pisali da je reč o 'pravom gospodinu' koji sigurno nije ubio Meri Vilks.

- Upoznao sam ga u zatvoru, znao sam da je nije ubio. RIP, prijatelju - napisao je jedan korisnik na Fejsbuku.

Ubistvo zbog koga je završio u zatvoru nije rešeno do dana današnjeg, a porodica žrtve i dalje ne zna šta se tačno dogodilo. Slučaj je ostao na listi nerešenih zločina, ali već godinama nema novih tragova koji bi pomogli u raspetljavanju ubistva. Može li novi talas publiciteta nakon nedavno objavljene knjige baciti novo svetlo na nerešen slučaj, pokazaće vreme.

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.